úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení
150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích)
100 g tapiokové mouky
100 g moučkového cukr
50 ml studeného bezlepkového piva Celia
2 žloutky do těsta + 1 na potření s trochou teplé vody
1 polévková lžíce sádla
1 kvalitní vanilkový cukr (nebo vanilka z 1/2 lusku)
1/2 bezlepkového prášku do pečiva
kůra z 1/2 BIO citronu
1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)
1/2 kávové lžičky skořice
špetka soli + muškátového oříšku + roztlučeného hřebíčku - celkem max. 1/2 kávové lžičky (hřebíčku mohou být špetky dvě)

400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy)
plátky mandlí na dozdobení (nemusí být)
pečící forma na kláč 26 - 28 cm
Postup přípravy:

V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto. Druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut - do zlatova.

Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne "zatáhnout" a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží...

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...