Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Čirok Koláče (nekynuté) |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení 150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích) 100 g tapiokové mouky 100 g moučkového cukr 50 ml studeného bezlepkového piva Celia 2 žloutky do těsta + 1 na potření s trochou teplé vody 1 polévková lžíce sádla 1 kvalitní vanilkový cukr (nebo vanilka z 1/2 lusku) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva kůra z 1/2 BIO citronu 1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být) 1/2 kávové lžičky skořice špetka soli + muškátového oříšku + roztlučeného hřebíčku - celkem max. 1/2 kávové lžičky (hřebíčku mohou být špetky dvě) 400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy) plátky mandlí na dozdobení (nemusí být) pečící forma na kláč 26 - 28 cm |
---|---|
Postup přípravy: |
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto. Druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle). Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut - do zlatova. Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne "zatáhnout" a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží... Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...