úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení
150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích)
100 g tapiokové mouky
100 g moučkového cukr
50 ml studeného bezlepkového piva Celia
2 žloutky do těsta + 1 na potření s trochou teplé vody
1 polévková lžíce sádla
1 kvalitní vanilkový cukr (nebo vanilka z 1/2 lusku)
1/2 bezlepkového prášku do pečiva
kůra z 1/2 BIO citronu
1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)
1/2 kávové lžičky skořice
špetka soli + muškátového oříšku + roztlučeného hřebíčku - celkem max. 1/2 kávové lžičky (hřebíčku mohou být špetky dvě)

400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy)
plátky mandlí na dozdobení (nemusí být)
pečící forma na kláč 26 - 28 cm
Postup přípravy:

V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto. Druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut - do zlatova.

Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne "zatáhnout" a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží...

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...