úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Čirokovo-škvarkový velikonoční koláč - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 150 g hladké čirokové mouky + trochu na vál na prohnětení
150 g mletých bezmasých škvarků (nejlépe domácích)
100 g tapiokové mouky
100 g moučkového cukr
50 ml studeného bezlepkového piva Celia
2 žloutky do těsta + 1 na potření s trochou teplé vody
1 polévková lžíce sádla
1 kvalitní vanilkový cukr (nebo vanilka z 1/2 lusku)
1/2 bezlepkového prášku do pečiva
kůra z 1/2 BIO citronu
1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)
1/2 kávové lžičky skořice
špetka soli + muškátového oříšku + roztlučeného hřebíčku - celkem max. 1/2 kávové lžičky (hřebíčku mohou být špetky dvě)

400 ml dobré pikantní marmelády bez lepku a mléčných komponentů (např. laktózy)
plátky mandlí na dozdobení (nemusí být)
pečící forma na kláč 26 - 28 cm
Postup přípravy:

V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme pomleté škvarky a rukou hněteme těsto. Druhou přilijeme celý objem piva a pokračujeme v hnětení, až máme kouličku vláčného voňavého těsta. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny v lednici odpočinout (může být i déle).

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto prohněteme na ploše s trochou mouky. 2/3 těsta buď rozválíme na požadovanou velikost formy nebo dáme těsto rovnou do formy a rukou vytlačujeme do stran a okrajů. Okraje zarovnáme a těsto propícháme vidličkou. Celý objem marmelády rozprostřeme na koláč a rozvrstvíme pravidelně lžící. Ze zbytku těsta vytvoříme na pomoučené ploše asi 6 hadů, ze kterých uděláme na marmeládový základ mřížku. Těsto mřížky a okraje potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody, posypeme příp. mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě, na střední příčce cca 30 minut - do zlatova.

Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a necháme do druhého dne "zatáhnout" a rozležet, nejlépe přikrytý alobalem. Čím uleželejší tím lepší, ale ON moc dlouho nevydrží...

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte