úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)

Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 1/2 dýně hokaido
250 ml kokosového mléka (nebo rostlinné smetany - rýžové, mandlové, příp. sójové, pokud můžete)
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu (bramborový, kukuřičný, asi lze jakýkoliv...)
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená, přidáme nové koření,  bobkový list a osolíme. Uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu (necháme si trochu vývaru stranou, abychom mohli bešamel ještě dodatečně rozředit) a odstraníme koření. Slitou a uvařenou dýni důkladně do hladka rozmixujeme společně s kokosovým mlékem (nebo rostlinnou smetanou) a škrobem. Rozmixovanou směs nyní rozředíme částí slitého vývaru do požadovné konzistence (stejná konzistence jako u klasického bešamelu, pro laiky přibližně jako řídší tekutá kaše) Směs nyní ochutíme muškátovým oříškem a případně dosolíme.

 

Tímto bešamelem zapékáme lasagně, těstoviny, brambory i zeleninu podobně jako s klasickým bešamelem.

 

Na fotografii:

Brambory se zeleninou (cuketa, pórek, mrkev, květák, cibule, česnek) a šunkou zapečené dýňovým bešamelem.

Na dno pekáče vymazaného olejem nebo sádlem nalejeme trochu „bešamelu“, poté navrstvíme syrové brambory nakrájené na tenká kolečka. Zalejeme rovnoměrně 1/2 omáčky. Poté dáme vrstvu orestované zeleniny a opět navrstvíme syrové bramborové plátky. Vše zalijeme druhou polovinou zapékací omáčky tak, aby byly všechny brambory zakryté. Vše dáme zapéct do trouby pod pokličkou (nebo přikryté alobalem) a pečeme cca 1 hodinu. Záleží na vrstvě brambor. Důležité je, aby byly brambory měkké a nekřupaly. Na posledních 10 minut nastavíme troubu na horní pečení, odklopíme pokličku/kryt a zapečeme dozlatova. Hotové brambory je potřeba nechat zchladnout, aby trochu ztuhly a daly se nakrájet na jednotlivé porce.

Autor: lucija.m

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...