



Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Hlavní jídla bez masa |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
1/2 dýně hokaido 250 ml kokosového mléka (nebo rostlinné smetany - rýžové, mandlové, příp. sójové, pokud můžete) 3 kuličky nového koření 1 bobkový list 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku 2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu (bramborový, kukuřičný, asi lze jakýkoliv...) sůl dle chuti |
---|---|
Postup přípravy: |
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená, přidáme nové koření, bobkový list a osolíme. Uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu (necháme si trochu vývaru stranou, abychom mohli bešamel ještě dodatečně rozředit) a odstraníme koření. Slitou a uvařenou dýni důkladně do hladka rozmixujeme společně s kokosovým mlékem (nebo rostlinnou smetanou) a škrobem. Rozmixovanou směs nyní rozředíme částí slitého vývaru do požadovné konzistence (stejná konzistence jako u klasického bešamelu, pro laiky přibližně jako řídší tekutá kaše) Směs nyní ochutíme muškátovým oříškem a případně dosolíme.
Tímto bešamelem zapékáme lasagně, těstoviny, brambory i zeleninu podobně jako s klasickým bešamelem.
Na fotografii: Brambory se zeleninou (cuketa, pórek, mrkev, květák, cibule, česnek) a šunkou zapečené dýňovým bešamelem. Na dno pekáče vymazaného olejem nebo sádlem nalejeme trochu „bešamelu“, poté navrstvíme syrové brambory nakrájené na tenká kolečka. Zalejeme rovnoměrně 1/2 omáčky. Poté dáme vrstvu orestované zeleniny a opět navrstvíme syrové bramborové plátky. Vše zalijeme druhou polovinou zapékací omáčky tak, aby byly všechny brambory zakryté. Vše dáme zapéct do trouby pod pokličkou (nebo přikryté alobalem) a pečeme cca 1 hodinu. Záleží na vrstvě brambor. Důležité je, aby byly brambory měkké a nekřupaly. Na posledních 10 minut nastavíme troubu na horní pečení, odklopíme pokličku/kryt a zapečeme dozlatova. Hotové brambory je potřeba nechat zchladnout, aby trochu ztuhly a daly se nakrájet na jednotlivé porce. |
Autor: | lucija.m |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...