úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)

Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Bez masa
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 1/2 dýně hokaido
250 ml kokosového mléka (nebo rostlinné smetany - rýžové, mandlové, příp. sójové, pokud můžete)
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu (bramborový, kukuřičný, asi lze jakýkoliv...)
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená, přidáme nové koření,  bobkový list a osolíme. Uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu (necháme si trochu vývaru stranou, abychom mohli bešamel ještě dodatečně rozředit) a odstraníme koření. Slitou a uvařenou dýni důkladně do hladka rozmixujeme společně s kokosovým mlékem (nebo rostlinnou smetanou) a škrobem. Rozmixovanou směs nyní rozředíme částí slitého vývaru do požadovné konzistence (stejná konzistence jako u klasického bešamelu, pro laiky přibližně jako řídší tekutá kaše) Směs nyní ochutíme muškátovým oříškem a případně dosolíme.

 

Tímto bešamelem zapékáme lasagně, těstoviny, brambory i zeleninu podobně jako s klasickým bešamelem.

 

Na fotografii:

Brambory se zeleninou (cuketa, pórek, mrkev, květák, cibule, česnek) a šunkou zapečené dýňovým bešamelem.

Na dno pekáče vymazaného olejem nebo sádlem nalejeme trochu „bešamelu“, poté navrstvíme syrové brambory nakrájené na tenká kolečka. Zalejeme rovnoměrně 1/2 omáčky. Poté dáme vrstvu orestované zeleniny a opět navrstvíme syrové bramborové plátky. Vše zalijeme druhou polovinou zapékací omáčky tak, aby byly všechny brambory zakryté. Vše dáme zapéct do trouby pod pokličkou (nebo přikryté alobalem) a pečeme cca 1 hodinu. Záleží na vrstvě brambor. Důležité je, aby byly brambory měkké a nekřupaly. Na posledních 10 minut nastavíme troubu na horní pečení, odklopíme pokličku/kryt a zapečeme dozlatova. Hotové brambory je potřeba nechat zchladnout, aby trochu ztuhly a daly se nakrájet na jednotlivé porce.

Autor: lucija.m

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte