úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Italská bezlepková focaccia (fokáča)

Italská bezlepková focaccia (fokáča)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Chlebové placky
Hodnocení:
Hodnotilo 19 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 - 300 g bezlepkové hladké mouky (Schar Bread nebo Jizerky 250 g + 50 g samokypřící Doves Farm - nemusí být)
250 ml vlažné vody nebo vlažné neslazené minerálky (pro kypřejší těsto)
1/4 hrnku strouhaného parmazánu
1 polévková lžíce olivového oleje + 1 polévková lžíce na potření
3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
1,5 kávové lžičky sušeného oregána nebo 1 kávová lžička sušeného rozmarýnu
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem)
1 kávová lžička kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového (nemusí být)
1/2 kávové lžičky jedlé sody



Postup přípravy:

Placatý  rychlý chléb, který si určitě zamilujete.

Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 x 30 cm pečícím papírem.

Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a polovinou oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto, až z něj vznikne lepkavá koule.

Kouli těsta vložte do formy. Dlaní a prsty potřenými olejem nebo namočenými ve vodě vytáhněte až  k okrajům formy. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by v něm být díry.

Těsto  potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.

TIP: "Fokáču" můžete proříznout na kapsu a naplnit tím, co máte rádi - např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu
Petra

30. 4. 2013
18:35

Fantastické ... používáme jako přílohu nebo i jako korpus na pizzu :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...