Italská bezlepková focaccia (fokáča)
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 45 min |
Zařazení: |
Chlebové placky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
250 - 300 g bezlepkové hladké mouky (Schar Bread nebo Jizerky 250 g + 50 g samokypřící Doves Farm - nemusí být) 250 ml vlažné vody nebo vlažné neslazené minerálky (pro kypřejší těsto) 1/4 hrnku strouhaného parmazánu 1 polévková lžíce olivového oleje + 1 polévková lžíce na potření 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva 1,5 kávové lžičky sušeného oregána nebo 1 kávová lžička sušeného rozmarýnu 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem) 1 kávová lžička kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového (nemusí být) 1/2 kávové lžičky jedlé sody |
---|---|
Postup přípravy: |
Placatý rychlý chléb, který si určitě zamilujete. Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 x 30 cm pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a polovinou oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto, až z něj vznikne lepkavá koule. Kouli těsta vložte do formy. Dlaní a prsty potřenými olejem nebo namočenými ve vodě vytáhněte až k okrajům formy. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by v něm být díry. Těsto potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova. TIP: "Fokáču" můžete proříznout na kapsu a naplnit tím, co máte rádi - např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...