úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Italská bezlepková focaccia (fokáča)

Italská bezlepková focaccia (fokáča)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Chlebové placky
Hodnocení:
Hodnotilo 26 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 - 300 g bezlepkové hladké mouky (Schar Bread nebo Jizerky 250 g + 50 g samokypřící Doves Farm - nemusí být)
250 ml vlažné vody nebo vlažné neslazené minerálky (pro kypřejší těsto)
1/4 hrnku strouhaného parmazánu
1 polévková lžíce olivového oleje + 1 polévková lžíce na potření
3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
1,5 kávové lžičky sušeného oregána nebo 1 kávová lžička sušeného rozmarýnu
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička česnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem)
1 kávová lžička kajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového (nemusí být)
1/2 kávové lžičky jedlé sody



Postup přípravy:

Placatý  rychlý chléb, který si určitě zamilujete.

Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 x 30 cm pečícím papírem.

Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a polovinou oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto, až z něj vznikne lepkavá koule.

Kouli těsta vložte do formy. Dlaní a prsty potřenými olejem nebo namočenými ve vodě vytáhněte až  k okrajům formy. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by v něm být díry.

Těsto  potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.

TIP: "Fokáču" můžete proříznout na kapsu a naplnit tím, co máte rádi - např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu
Petra

30. 4. 2013
18:35

Fantastické ... používáme jako přílohu nebo i jako korpus na pizzu :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...