úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medovník bez lepku a mléka

Medovník bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
200 g pohankové a rýžové mouky
140 g kokosového oleje
120 g cukru
1vejce
2 lžíce medu
1 lžička čajová sody

Krém:
asi 3 - 4 lžíce amarantu jsem namočila v kokosovém mléce
Postup přípravy:

Korpus: Kokosový olej a med pomalu rozpustíme a do vlažného přidáme vejce. Rozmícháme a přidáme postupně ostatní suroviny. Zaděláme těsto a zapneme troubu na 180 st. Těsto jsem ani moc nenechávala odležet a hned zpracovávala. Dobře se roztahuje rukama a tak jsem neválela. Placku jsem pekla 5 minut. Je dobré si čas měřit, protože jde vše dost rychle ;-). Po upečení jsem pečící papír s plackou dala mimo plech na stůl chvíli vychladnout a pak překlopila plackou dolů opět na stůl a sloupla pečící papír, abych na něj udělala další placku. Placka na stole je za chvilku vychladlá a může se sešoupnout na prkénko. Přenášet se nedá, je křehká a trhá se. Průměr placky jsem měla 19 cm a těsto stačilo na 8 placek.

Krém: Amarant jsem namočila v kokosovém mléce, nejlépe to je na 12 hod. Pak po uvaření jsem ho ještě nechala 2 - 3 hod, dobobtnat, podle množství tekutiny. Získáme tak řidší až hustou kaši. Já získala řidší, a tak jsem do ní dala dobobtnat rozinky a chia semínka. Datle je dobré mít taky nabobtnané. To jsem rozmixovala a pak ještě přidala rozpuštěný a vychladlý kokosový olej - asi lžíci a kakaové máslo - asi 2 lžíce a vše dobře rozmíchejte. Množství rozinek a datlí je podle vlastního odhadu. Podle popisu je jasné, že krém je dobré mít připravený a teprve jít péct placky.

Autorka: Luďka Fialová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...