úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Panna cotta s karamelovou omáčkou - bez lepku, mléka, vajec

Panna cotta s karamelovou omáčkou - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Panna cotta:
500 ml sójové smetany Provamel nebo kokosového mléka
6 plátků želatiny
cukr podle chuti
vanilkový lusk

Karamelová omáčka:
250 ml sojové smetany Provamel nebo kokosového mléka
180 g třtinového cukru
Postup přípravy:

Do kastrolu vylijeme 500 ml smetany na vaření Provamel (nebo kokosového mléka). Vanilkový lusk rozřízneme, vydlabeme semínka a vložíme je do smetany. Do smetany přidáme i vyprázdněný vanilkový lusk a necháme cca 30 minut marinovat.

Pak lusk vytáhneme a ještě vydlabeme poslední zbytky seminek. Přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme cca 5 minut chladnout.

Pak ve smetaně rozpustíme nabobtnalou želatinu (namočíme předem ve studené vodě). Vlijeme do tepluvzdorných mističek (já použila silikonovou formu na muffiny) vložíme do lednice a necháme cca 3 - 4 hodiny ztuhnout. Před podáváním na chvilku formu ponoříme do horké vody. Panna cotta pak jde krásně vyklopit.

Karamelová omáčka: Třtinový cukr rozpustíme v pánvi s vysokým okrajem. Jakmile je cukr zkaramelizovaný a rozpuštěný, opatrně přilijeme 250 ml sójové smetany (nebo kokosového mléka), nejlépe trochu ohřáté. Přivedeme k varu, trochu povaříme, na velmi jemném plameni, až je omáčka krásně hladká ( cca 5 - 10 minut).

Podáváme buď vlažné nebo vychladlé.

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...