úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Prababiččina masopustní miminka - bez lepku, mléka, příp. i vajíček

Prababiččina masopustní miminka - bez lepku, mléka, příp. i vajíček

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
300 g Schaer Patisseria + mouka na podsypání
250 g Stelly nebo Alsanu
250 ml rostlinné smetany (Provamel, Alpro, rýžová, kokosová)
200 g Jizerky zelené
1 kávová lžička guarové moučky
špetka soli
strouhaná kůra z jednoho Bio citrónu

Tvarohová nádivka:
1 tvaroh v kostce
4 polévkové lžíce moučkového cukru
3 polévkové lžíce mléka
1 polévková lžíce bezlepkového vanilkového pudinku
kůra z 1/2 bio citronu
trocha vanilky
pár kapek citrónové šťávy

Bezmléčná "tvarohová" varianta:
bílé toffu bez příchutě
rostlinné mléko (o trochu více než u předchozí varianty)
ostatní ingredience stejné jako u klasické tvarohové nádivky

Povidlová nádivka:
200 g švestkových povidel
1 polévková lžíce tuzemáku
1 polévková lžíce cukru
1 kávová lžička skořice

Maková nádivka:
100 g máku
100 ml horkého rostlinného mléka
1 polévková lžíce tuzemáku
1 kávová lžička skořice
špetka drceného hřebíčku
meruňková marmeláda pod makovou náplň

Na dokončení:
3 žloutky s vodou na potření (nebo rostlinné mléko či smetana)
moučkový cukr rozmíchaný s dvěma vanilkovými cukry s pravou vanilkou na obalení
Postup přípravy:

Těsto: Mouky smícháme s citrónovou kůrou a guarovou moučkou a přidáme špetkou soli. Přistrouháme celý margarín a přilejeme celý objem smetany. Vytvoříme hladké těsto. Trvá to poměrně dlouho, cca 10 minut, než se vše dokonale spojí. Těsto dáme do mikrotenového sáčku alespoň na 2 hodiny odpočívat do lednice. Nejlépe přes noc.

Tvarohová nádivka: Vidličkou vymícháme tvaroh s mlékem a ostatními ingrediencemi. Používáme-li tofu, rozmixujeme ho s rostlinným mlékem a přidáme taktéž výše uvedené suroviny.

Povidlová nádivka: Švestková povidla zahřejeme spolu s tuzemákem, skořicí a cukrem. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme bezlepkovou strouhankou, případně piškotovými drobečky - pozor, piškoty obsahují VEJCE.

Maková nádivka: Máku přelijeme horkým rostlinným mlékem a dochutíme tuzemákem, skořicí a hřebíčkem. Na zahuštění můžeme použít např. mandlovou moučku nebo bezlepkovou strouhanku či piškotové drobečky. 

Těsto vyndáme z lednice a necháme povolit tak, aby šlo hladce krájet. Rozdělíme ho na polovinu a tu ještě na 8 stejných dílů. Z každého dílku vyválíme na podsypané ploše kolečko a to rádélkem rozdělíme na čtvrtiny (4 trojúhelníčky). Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Trojúhelníčky plníme tvarohovou, toffu, povidlovou nebo makovou nádivkou, pod kterou mažeme meruňkovou marmeládu. Přehrneme těsto přes náplň od širší strany k cípu a vytvoříme tak vlastně jakousi zavinovačku, ze které "kouká" náplň.

Potřeme žloutky s vodou nebo rostlinnou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut.

Plech s miminky necháme na mřížce chvilku zchladnout a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte