úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Punčové řezy - bez lepku a mléka

Punčové řezy - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotilo 14 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Spodní piškotový plát:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
130 g krupicového cukru
100 - 120 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená)
4 polévkové lžíce vlažné vody
2 polévkové lžíce řepkového oleje
1/2 lžičky kypřícího prášku

Vrchní piškotový plát:
Viz. spodní piškotový plát

Barevný piškotový plát uvnitř:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
180 g krupicového cukru
140 - 150 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená)
5 polévkových lžic vlažné vody
2 polévkové lžíce řepkového oleje
1 kávová lžička guarové moučky
Žluté a červené potravinářské barvivo nejlépe gelové f. Wilton

400 g dobré pikantní domácí marmelády rybíz+jahody+ostružiny, popř. malinová

Punčový nálev:
150 ml vody
100 ml tuzemáku
100 ml punče
80 g krupicového cukru

Cukrová poleva:
300 g prosátého moučkového cukru
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní plát vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout, nejlépe na široké mřížce z trouby. Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.

U prostředního barevného plátu postupujeme stejným způsobem, až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáváme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silik stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.

Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a pun a krátce povaříme. Necháme zchladnout.

Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený…). Pokropíme rovnoměrně nálevem. Můžeme opatrně propíchat pláty vidličkou (lépe pak sají tekutinu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a nahradíme ho čistým, případně zakryjeme papír ještě igelitem. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet, nejlépe na 24 hodin.

Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou a necháme zaschnout, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. Krájíme na řezy.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...