úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Punčové řezy - bez lepku a mléka

Punčové řezy - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotilo 14 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Spodní piškotový plát:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
130 g krupicového cukru
100 - 120 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená)
4 polévkové lžíce vlažné vody
2 polévkové lžíce řepkového oleje
1/2 lžičky kypřícího prášku

Vrchní piškotový plát:
Viz. spodní piškotový plát

Barevný piškotový plát uvnitř:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
180 g krupicového cukru
140 - 150 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Doves farm červená)
5 polévkových lžic vlažné vody
2 polévkové lžíce řepkového oleje
1 kávová lžička guarové moučky
Žluté a červené potravinářské barvivo nejlépe gelové f. Wilton

400 g dobré pikantní domácí marmelády rybíz+jahody+ostružiny, popř. malinová

Punčový nálev:
150 ml vody
100 ml tuzemáku
100 ml punče
80 g krupicového cukru

Cukrová poleva:
300 g prosátého moučkového cukru
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní plát vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout, nejlépe na široké mřížce z trouby. Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.

U prostředního barevného plátu postupujeme stejným způsobem, až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáváme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silik stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.

Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a pun a krátce povaříme. Necháme zchladnout.

Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený…). Pokropíme rovnoměrně nálevem. Můžeme opatrně propíchat pláty vidličkou (lépe pak sají tekutinu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a nahradíme ho čistým, případně zakryjeme papír ještě igelitem. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet, nejlépe na 24 hodin.

Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou a necháme zaschnout, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. Krájíme na řezy.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...