Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Punčové řezy - bez lepku, mléka a sóji

Punčové řezy - bez lepku, mléka a sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Zákusky
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Spodní piškotový plát:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
100 - 120 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Dovesfarm červená, nebo čiroková bílá Adveni + samokypřící DF – pak jen 1/4 kypřícího prášku)
4 lžíce krupicového cukru
3 lžíce řepkového oleje
2 lžíce horké vody
1 lžíce kůry z Bio citrónu
1/2 lžičky kypřícího prášku

Vrchní piškotový plát:
Viz spodní piškotový plát

Barevný piškotový plát uvnitř:
400 g dobré pikantní domácí marmelády (rybízová + jahodová + ostružinová, popř. malinová)
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
140 - 150 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Dovesfarm červená, nebo čiroková bílá Adveni + samokypřící DF – pak jen 1/4 kypřícího prášku)
6 lžic krupicového cukru
3 lžíce vlažné vody
3 lžíce řepkového oleje
žluté a červené potravinářské barvivo, nejlépe gelové f. Wilton
1 lžička guarové moučky

Punčový nálev:
150 ml vody
100 ml tuzemáku
100 ml punče
80 g krupicového cukru
2 lžíce ovocného džemu bez peciček (nemusí být)
1 lžička rumového aroma Dr. Oetker (nemusí být)
šťáva z 1/2 citrónu

Cukrová poleva:
300 g prosátého moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce řepkového oleje
1 - 2 lžíce horké vody
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní pláty vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout - nejlépe na široké mřížce z trouby.

Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.

Na prostřední barevný plát postupujeme stejným způsobem až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silikonovou stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.

Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a punč, citrónovou šťávu a případně ovocné želé. Krátce povaříme a necháme zchladnout.

Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený….). Pláty opatrně propícháme vidličkou. Pokropíme rovnoměrně nálevem (cca 2/3 nálevu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a opět opatrně propícháme vidličkou a pokapeme zbytkem nálevu rovnoměrně po celé délce.

Čistým, novým pečícím papírem povrch moučníku zakryjeme, případně na papír vložíme ještě igelit. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet nejlépe 24 hodin.

Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. A nakrájíme na řezy.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte