úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Punčové řezy - bez lepku, mléka a sóji

Punčové řezy - bez lepku, mléka a sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Zákusky
Hodnocení:
Hodnotilo 14 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Spodní piškotový plát:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
100 - 120 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Dovesfarm červená, nebo čiroková bílá Adveni + samokypřící DF – pak jen 1/4 kypřícího prášku)
4 lžíce krupicového cukru
3 lžíce řepkového oleje
2 lžíce horké vody
1 lžíce kůry z Bio citrónu
1/2 lžičky kypřícího prášku

Vrchní piškotový plát:
Viz spodní piškotový plát

Barevný piškotový plát uvnitř:
400 g dobré pikantní domácí marmelády (rybízová + jahodová + ostružinová, popř. malinová)
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
140 - 150 g bezlepkové mouky (já dala 1/2 Schaer Pattiseria + Dovesfarm červená, nebo čiroková bílá Adveni + samokypřící DF – pak jen 1/4 kypřícího prášku)
6 lžic krupicového cukru
3 lžíce vlažné vody
3 lžíce řepkového oleje
žluté a červené potravinářské barvivo, nejlépe gelové f. Wilton
1 lžička guarové moučky

Punčový nálev:
150 ml vody
100 ml tuzemáku
100 ml punče
80 g krupicového cukru
2 lžíce ovocného džemu bez peciček (nemusí být)
1 lžička rumového aroma Dr. Oetker (nemusí být)
šťáva z 1/2 citrónu

Cukrová poleva:
300 g prosátého moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce řepkového oleje
1 - 2 lžíce horké vody
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní pláty vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout - nejlépe na široké mřížce z trouby.

Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.

Na prostřední barevný plát postupujeme stejným způsobem až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silikonovou stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.

Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a punč, citrónovou šťávu a případně ovocné želé. Krátce povaříme a necháme zchladnout.

Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený….). Pláty opatrně propícháme vidličkou. Pokropíme rovnoměrně nálevem (cca 2/3 nálevu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a opět opatrně propícháme vidličkou a pokapeme zbytkem nálevu rovnoměrně po celé délce.

Čistým, novým pečícím papírem povrch moučníku zakryjeme, případně na papír vložíme ještě igelit. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet nejlépe 24 hodin.

Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. A nakrájíme na řezy.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...