Infolinka 541 212 450


Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku

Co udělá z obyčejné houskové nádivky sváčetní jídlo? No přece kopřivy!

Co udělá z obyčejné houskové nádivky sváčetní jídlo? No přece kopřivy!


Velikonoční nádivka se nikam nenadívá. Peče se v pekáči jako buchta. Nádivek existuje celá řada. To by v tom byl čert, aby se nenašly receptury vhodné pro alergiky nebo celiaky...

Historie pečení nádivek

Již po staletí se na Velikonoce připravují různé druhy nádivek. Dodnes se můžeme setkat i se staršími názvy, jako jsou hlavička, sekanice, svítek či jeřábek.

Původní receptury uvádějí, že místo dnes již tradičního pečiva bývala základem kaše uvařená z mléka a krupice, do které se přidávala vejce, maso a nesměly chybět zelené bylinky – mladé výhonky kopřiv, petržel, pažitka, libeček nebo openec.

Recepty – nádivka bezvaječná, bezmléčná, bezlepková

Nádivka s jarními bylinkami

Podle tradice by do nádivky měly patřit tři druhy masa – nejčastěji skopové, vepřové, telecí, ale i králičí, uzené či vnitřnosti. Existují samozřejmě ale i bezmasé varianty, například s houbami.

My jsme se zaměřili na nádivky vhodné pro alergiky na vejce, mléko, lepek a přinášíme trojici vyzkoušených a chutných receptů.

Velikonoční nádivka

Jestli máte sami oblíbený recept, o který byste se byli ochotni podělit, uložte ho do databáze receptů.


Články na podobné téma