Histaminová intolerance

Potraviny při histaminové intoleranci

Konzumace jahod představuje pro osoby s HIT velké riziko. (foto: Ksokolowska | Dreamstime.com)
Konzumace jahod představuje pro osoby s HIT velké riziko. (foto: Ksokolowska | Dreamstime.com)

Potraviny povolené a zakázané – ani odborníci se neshodnou

Je zvláštní, jak značně se informace i v odborné literatuře ohledně zařazení některých potravin do patřičných skupin rozcházejí.

I proto nechceme tvrdit, že toto je jediné, stoprocentně správné rozčlenění potravin týkající se vhodnosti či nevhodnosti konzumace při histaminové intoleranci. Kromě informačních zdrojů jsme vycházeli i z osobní zkušenosti jedné z našich redaktorek. Navíc každý jedinec může snést zcela jinou hladinu histaminu v těle.

 Potraviny povolené – nízkohistaminové

  • publikace, lékaři, HIT specialisté atd. se shodují, že jsou vhodné
  • je nutné si uvědomit, že neexistuje jídlo bez histaminu, ale že existují jen jídla s jeho nízkým či velmi nízkým obsahem

Přehled povolených potravin při HIT (pdf ke stažení)

Potraviny „zkušební“

  • pokud budete mít hladinu HIT relativně v pořádku a váš žaludek nebude protestovat, můžete je vyzkoušet

Přehled zkušebních potravin při HIT (pdf ke stažení)

Potraviny zakázané (nedoporučované, rizikové)

  • tj. potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv
  • potraviny konzervované, kompotované, zavařované, nakládané, kvašené (i nápoje), fermentované, „uleželé“ a staré
  • hotová, průmyslově zpracovaná (mražená či chlazená) jídla
  • nahnědlé a přezrálé ovoce či zelenina aj.

Přehled rizikových potravin při HIT (pdf ke stažení)

Co je dobré vědět o histaminové intoleranci

Histaminová intolerance – příznaky a diagnóza

Jak se HIT projevuje? Jak se dá nemoc potvrdit nebo vyvrátit a ke kterému lékaři s podezřením zajít?

Léčba histaminové intolerance

Základním opatřením je úprava stravy – na co se zaměřit a jak rozeznat bezpečné potraviny od těch nebezpečných? Mohou pomoci i doplňky stravy?

Tolerance histaminu – individuální záležitost

Jak se může tolerace jednotlivých potravin lišit mezi jednotlivými pacienty? Proč je důležité poslouchat vlastní tělo? 

Související články
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...