úvod Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Alergie na ořechy a další skořápkové plody > Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

Alergie na ořechy a další skořápkové plody

Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

(foto: Avopix)
(foto: Avopix)

Alergická reakce na skořápkové ovoce může nastat nejen po požití, ale i po kontaktu či vdechnutí alergenu.

Nejčastější projevy jsou následující:

  • kožní - svědění jazyka a rtů, vyrážky, otoky, zhoršení atopického ekzému
  • trávící - otoky jazyka, bolesti břicha, zvracení, průjem
  • dýchací – alergická rýma, dráždivý kašel, astmatické potíže, dušnost aj.

První pomocí je podání kortikoidů, u silných reakcí pak steroidních hormonů – adrenalinu. Pokud není poskytnuta lékařská pomoc včas, může dojít k oběhovému selhání, zástavě dechu a smrti.

Ke stanovení diagnózy se používají obdobné metody jako při zjišťování ostatních alergií:

  • fyzické vyšetření pacienta, rozhovor s pacientem, osobní a rodinná anamnéza
  • kožní testy - kožní prick testy (vpichové)

                           - kožní epikutánní testy (náplasťové)

  • krevní testy - stanovení specifických imunoglobulinů IgE – protilátek proti konkrétnímu alergenu

Reakce na více druhů zároveň i zkřížené reakce

Alergeny jednotlivých druhů suchých skořápkových plodů si jsou značně podobné a pouze zhruba 50 % alergiků reaguje pouze na jeden druh. Proto je-li prokázaná alergie na jeden ze stromových ořechů, doporučuje se raději vynechat ze stravy i ostatní. Prokázaná je např. zkřížená alergie mezi arašídy a vlašskými ořechy, kešu ořechy a pistáciemi, makadamovými a lískovými ořechy atd.

Existují i propojení mezi pylovými a potravinovými alergeny. V tomto případě se konkrétně jedná o alergii na lískové ořechy a možnou senzibilizaci pylem břízy (příp. příbuzných stromů) či pelyňku. Odborný název zní orálně – alergický syndrom.

Vliv teploty na alergenicitu skořápkových plodů

Skořápkové plody jsou pestrou skupinou rostlin, a tudíž reakce jednotlivých druhů na působící teplotu se odlišují. Setkat se můžeme jak s tím, že vysoká teplota snižuje účinek alergenů - např. se takto deaktivuje hlavní termolabilní alergen lískových oříšků, ale časté jsou i případy, kdy je alergen vůči teplotě imunní, či dokonce dochází ke zvýšení jeho účinnosti – např. při pražení arašídů.

Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.

Co je dobré vědět při alergii na ořechy a další skořápkové plody

Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

Skořápkové ovoce má velmi specifické senzorické vlastnosti, a proto se s ním můžeme setkat ve složení u řady potravin. Proto musí být alergici...

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...