úvod Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Alergie na ořechy a další skořápkové plody > Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

Alergie na ořechy a další skořápkové plody

Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

(foto: Avopix)
(foto: Avopix)

Alergická reakce na skořápkové ovoce může nastat nejen po požití, ale i po kontaktu či vdechnutí alergenu.

Nejčastější projevy jsou následující:

  • kožní - svědění jazyka a rtů, vyrážky, otoky, zhoršení atopického ekzému
  • trávící - otoky jazyka, bolesti břicha, zvracení, průjem
  • dýchací – alergická rýma, dráždivý kašel, astmatické potíže, dušnost aj.

První pomocí je podání kortikoidů, u silných reakcí pak steroidních hormonů – adrenalinu. Pokud není poskytnuta lékařská pomoc včas, může dojít k oběhovému selhání, zástavě dechu a smrti.

Ke stanovení diagnózy se používají obdobné metody jako při zjišťování ostatních alergií:

  • fyzické vyšetření pacienta, rozhovor s pacientem, osobní a rodinná anamnéza
  • kožní testy - kožní prick testy (vpichové)

                           - kožní epikutánní testy (náplasťové)

  • krevní testy - stanovení specifických imunoglobulinů IgE – protilátek proti konkrétnímu alergenu

Reakce na více druhů zároveň i zkřížené reakce

Alergeny jednotlivých druhů suchých skořápkových plodů si jsou značně podobné a pouze zhruba 50 % alergiků reaguje pouze na jeden druh. Proto je-li prokázaná alergie na jeden ze stromových ořechů, doporučuje se raději vynechat ze stravy i ostatní. Prokázaná je např. zkřížená alergie mezi arašídy a vlašskými ořechy, kešu ořechy a pistáciemi, makadamovými a lískovými ořechy atd.

Existují i propojení mezi pylovými a potravinovými alergeny. V tomto případě se konkrétně jedná o alergii na lískové ořechy a možnou senzibilizaci pylem břízy (příp. příbuzných stromů) či pelyňku. Odborný název zní orálně – alergický syndrom.

Vliv teploty na alergenicitu skořápkových plodů

Skořápkové plody jsou pestrou skupinou rostlin, a tudíž reakce jednotlivých druhů na působící teplotu se odlišují. Setkat se můžeme jak s tím, že vysoká teplota snižuje účinek alergenů - např. se takto deaktivuje hlavní termolabilní alergen lískových oříšků, ale časté jsou i případy, kdy je alergen vůči teplotě imunní, či dokonce dochází ke zvýšení jeho účinnosti – např. při pražení arašídů.

Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.

Co je dobré vědět při alergii na ořechy a další skořápkové plody

Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

Skořápkové ovoce má velmi specifické senzorické vlastnosti, a proto se s ním můžeme setkat ve složení u řady potravin. Proto musí být alergici...

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...