Infolinka 541 212 450


Atopický ekzém a strava: Co byste měli vědět

Kdybys tak umělo říct, co tě trápí...

Kdybys tak umělo říct, co tě trápí...


Atopický ekzém není jen nemocí pokožky, jak se může na první pohled zdát. Jde velmi často o alergii projevující se na kůži. Alergenem, který způsobuje zhoršování stavu pokožky, může být pyl, roztoči nebo třeba nějaká chemikálie v pracím prášku. U malých dětí jsou to pak nejčastěji potraviny.

Ekzém u dětí jako projev potravinové alergie

Když je váš imunitní systém přecitlivělý na nějaký alergen, alergická reakce se může projevovat na různých místech těla. Kůže je u atopiků oslabená, a tak alergický zánět zasáhne právě ji.

Potravinové alergeny jsou to první, s čím dítě přichází do styku. Řada těchto alergenů proniká z matčiny stravy do jejího mateřského mléka. A některý z nich může začít vadit imunitnímu systému děťátka. Tím vzniká potravinová alergie.

U miminek se nejčastěji objevuje přecitlivělost na tyto alergeny:

  • kravské mléko
  • vejce
  • sója
  • pšeničná mouka

U potravinové alergie však nemusí trpět jenom pokožka. Často se přidávají trávicí obtíže, jako jsou zvracení, průjmy a nadýmání.

Náš tip: Kompletní přehled příznaků najdete v článku Potravinové alergeny a atopie u dětí.

Když ekzém s věkem nezmizí…

Atopický ekzém se v mnoha případech časem „uklidní“. To ale nemusí znamenat, že je s alergií konec. Přecitlivělost na potraviny může přetrvat do konce života, akorát se projevuje v jiné podobě – spíše zažívacími problémy a brněním v ústech.

Často má souvislost s pylovou alergií, a to díky podobnosti mezi potravinovými a pylovými alergeny. A dokonce i pylová alergie může vyvolat atopický ekzém.

Nejčastější potravinové alergeny u větších dětí a dospělých:

  • ořechy a semínka
  • ryby a mořské plody
  • zelenina, zejména celer
  • ovoce

Potraviny, které dráždí i bez alergie

Určité potraviny mohou zhoršovat atopický ekzém i přesto, že si na ně tělo nevytvoří žádnou alergii. Jde o potraviny, které jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina odpovědná mimo jiné za svědění a záněty pokožky.

Zhoršení ekzému po ovoci pravděpodobně neznamená alergii

Nejčastější dráždivé potraviny:

  • rajčata, lilek, špenát
  • kuřecí a vepřové maso
  • ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové
  • zrající salámy
  • zrající sýry
  • kysané mléčné výrobky
  • kyselé okurky, kysané zelí
  • čokoláda, kakao
  • citrusové ovoce, ananas, papája, datle
  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky
  • třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky
  • sója a červená fazole, tofu
  • potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky
  • exotické koření jako skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari
  • syrový vaječný bílek
  • veškerý alkohol, nejvíce sekt
  • jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla

Výše uvedené potraviny je vhodné alespoň omezit. V čím menším množství je budete konzumovat, tím méně histaminu se do těla uvolní.

Kam pro další informace

Informace o péči o atopickou pokožku a další praktické rady najdete v sekci Atopický ekzém.

Kompletní přehled článků týkajících se atopického ekzému pak najdete v našem Magazínu

Pokud pátráte po příčině zhoršování ekzému u dítěte do tří let, můžete načerpat zkušenosti ostatních rodičů v diskuzní skupině Atopický ekzém u dětí do tří let vedené zkušenou poradkyní Věrou Zíkovou.

V ostatních případech můžete položit konkrétní dotaz v naší Poradně, kde se vám pokusí pomoct lékař nebo jiný odborník.


Články na podobné téma