Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Bezlepkový chléb – Radčiny praktické rady

Bezlepkový chléb – Radčiny praktické rady

V tomto článku bych se ráda zaměřila na základní zásady týkající se bezlepkového pečení chleba. Existují totiž rozdíly oproti výrobě chleba klasického, se kterými je dobré se raději seznámit dříve než metodou pokus–omyl.

Ingredience

  • Suroviny na bezlepkový chléb lze v dnešní době již běžně nakoupit v dostupných provozovnách – ať se jedná o super a hypermarkety (nejlepší výběr je asi v Globusu), nebo o prodejny zdravé výživy, případně i DM drogerie.
  • Všechny ingredience – mouky, koření, sůl, ocet, olej, mléko, voda, podmáslí, čerstvé droždí (podle toho, co budete používat) – si alespoň dvě hodiny před začátkem pečení dejte do pokojové teploty.
  • Začátečníkům doporučuji používat raději sušené droždí (například značky Dr. Oetker nebo Labeta), většinou 1 sáček. Odpadá pak zkoušení, kolik čerstvého droždí která mouka „unese“.
  • Podle mé zkušenosti není špatné si čerstvé i sušené droždí tzv. „probudit“, udělat si s jeho pomocí kvásek – ve 100 ml teplé (25–30 °C) tekutiny si rozmícháme sáček s droždím, přidáme kávovou lžičku cukru a kávovou lžičku bezlepkové mouky, vše rozmícháme a dáme na teplé místo nakynout, až se zdvojnásobí objem a na kvásku se udělají bubliny. Použitou tekutinu nezapomeňte započítat do celkového objemu tekutin, který je v receptu! Dobré je si tekutinu dopředu odměřit a z ní odebrat na kvásek.
  • U bezlepkového pečiva většinou platí „kolik mouky, tolik tekutiny“, neboť bezlepkové škroby více tekutinu váží. Pokud tedy máte v rozpisu na chléb 400 g mouky, tekutiny by mělo být zhruba stejně, tedy 400 ml. A je jedno, jestli vody, mléka či podmáslí.
  • Pokud si budete míchat mouky sami, je dobré použít alespoň dva druhy. Mám na mysli bezlepkové moučné směsi. Každý výrobce má ve své mouce určitý jednotný poměr kukuřičného, rýžového a jiného škrobu. Dobré je dát polovinu nějaké tmavé směsi – má více vlákniny, chléb se tolik nedrobí a zůstává chutný delší čas. Cena tmavých bezlepkových směsí je asi o 1/3 vyšší než u bezlepkové mouky „klasické“.
  • Doporučuji přidávat bezlepkovou vlákninu – bramborovou (koupíte sušenou), psylium, chia semínka a podobně, neboť vám podrží strukturu těsta a prodlouží jeho trvanlivost.
  • Chcete-li ozvláštnit chuť, zlepšit kvalitu chleba, můžete přidat nejrůznější koření – kmín, koriandr, bazalku, tymián, fenykl, nové koření, lněná semínka, slunečnicová semínka, citronovou šťávu atd., a to buď samostatně, nebo z předem namíchaných chlebových bezlepkových kořenicích směsí (já používám od firmy Benkor, ale výrobců je samozřejmě více).
  • Při mísení surovin dbejte na to, abyste tuk (olej, sádlo, máslo) přidali do těsta jako poslední v pořadí, neboť pokud ho tam dáte před tekutinou, škroby obalí kapénky tuku a nechtějí pak přijmout další tekutinu.
  • Pokud pečete v domácí pekárně, nalévejte v prvním kroku do pečicí nádoby všechny tekuté ingredience, nechte rozmíchat koření a vlákninu, teprve pak přidávejte po malých dávkách mouku a nechte důkladně prohníst.
  • Když přepne pekárna na kynutí, urovnejte bochníček chleba nejlépe silikonovou stěrkou namočenou v teplé vodě. Těsto totiž bývá nahrnuté k jedné straně. V tuto chvíli můžete posypat zrníčky.
  • Pro udržení vláčnosti, kyprosti a trvanlivosti těsta je možné přidat speciální zlepšující látky – například guarovou moučku či xantanovou gumu. Začátečníkům bych to moc nedoporučovala, neboť tyto látky umí těsto vylepšit, ale i úplně zničit jeho chuť a vůni, pokud to s nimi přeženete. Je třeba je přesně odvažovat podle hmotnosti těsta.

Kynutí

  • Pokud ke kynutí používáte pekárnu, použijte nejlépe přímo program na bezlepkový chléb – bezlepkové těsto by totiž na rozdíl od běžného nemělo kynout vícekrát než jednou, jinak se může propadnout a chléb by pak mohl být tvrdý.

Pečení

  • Pokud budete péct bezlepkový chléb v troubě, je třeba ho péct ve formě, například té na větší biskupský chlebíček, vymazané tukem. Do trouby je dobré dát hrneček s vodou, neboť vytvořená pára pomáhá při vybíhání těsta.
  • Jestliže nemáte pekárnu se speciálním programem pro bezlepkový chléb, použijte kratší dobu pečení – maximálně na 2 hodiny.

Chladnutí

  • Chléb vždy nejlépe chladne na mřížce, aby se zespodu nezapařil a zůstal krásně křupavý.

Pevné nervy při pečení chleba přeje Ing. Radka Vrzalová, lektor bezlepkového vaření Sdružení jihočeských celiaků

Související články

Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie

Související články

Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Zdravotní pojišťovny v ČR pacientům s astmatem, alergiemi a atopickým ekzémem hradí veškeré náklady na vyšetření a léčbu...
Astma Atopický ekzém Celiakie
Co nabízejí zdravotní pojišťovny alergikům a astmatikům
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat...
Alergie na potraviny
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Kvalitní obchod
Ověřený zákazník před 2 dny
„Vše proběhlo perfektně. Rychlé dodání.“
Ověřený zákazník před 7 dny
„slušný obchod, nekupoval jsem zde poprvé.“
  • jsou rychlí, nákup i doručení OK
Ověřený zákazník před 13 dny