Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Nadváha jako jeden z důsledků potravinové intolerance

Nadváha jako jeden z důsledků potravinové intolerance

Nadváha nemusí být způsobena pouze tím, že hodně jíte a málo se hýbete. Přibývání na váze může souviset i s imunitním systémem, kterému nemusejí vyhovovat některé potraviny. Jak k tomu dochází a jaké existuje řešení?

Od plynatosti k otylosti

Spousta různých nemocí souvisí se stravou, ale tuto souvislost si člověk obvykle vůbec neuvědomuje. Různé zdravotní potíže se totiž mohou objevit i dlouho poté, co nějakou potravinu začnete častěji konzumovat. To je právě typické pro některé druhy potravinových intolerancí.

Nejčastěji se objeví potíže zažívací – pálení žáhy, nadýmání nebo dlouhotrvající průjmy. Při dlouhodobějším pojídání nevhodných potravin se mohou objevit i příznaky zasahující celé tělo, jako jsou různé nevysvětlitelné otoky nebo nárůsty váhy. Jak je to možné?

Špatně fungující střeva

Na začátku cesty k obezitě není nic překvapivého. Máte málo času na zdravé jídlo, a tak se krmíte různými ohřívanými polotovary, ve vašem jídelníčku je nadbytek jednoduchých cukrů a tuků a naopak nedostatek vlákniny. Když k tomu přičtete nadužívání alkoholu, antibiotik, antacid a dalších léků, které likvidují střevní mikroflóru a dráždí střevní stěny, je na průšvih zaděláno.

Intoleranci potravin si můžete přivodit nezdravou stravou
Intoleranci potravin si můžete přivodit nezdravou stravou

Ve střevech vzniká slabý, ale dlouhotrvající zánět a střevní stěna začne do krevního oběhu propouštět více nestrávených zbytků potravy. Na tyto zbytky reaguje imunitní systém, zejména protilátky typu IgG a vytváří se další vlna zánětu, který se šíří po těle.

Vlivem tohoto zánětu může dojít mimo jiné k narušení funkce inzulínu a ke zvýšenému ukládání tuku v těle. Sádlo přibývá zejména v oblasti břicha, čili jde o rizikovou nadváhu typu jablko.

Pokud tedy přibíráte na váze a jste přesvědčeni, že váš příjem a výdej energie jsou v rovnováze, může být intolerance určitých potravin jedním z možných vysvětlení. Zvlášť máte-li dlouhodobé zažívací potíže.

Zvláštní druh potravinové intolerance

Při zvýšeném průniku částeček potravy do krve si tělo může na tyto druhy potravin vytvořit protilátky, konkrétně imunoglobuliny typu G, tedy IgG. Každá potravina, kterou tělo vyhodnotí jako „závadnou“, má pak svou IgG protilátku.

Imunitní systém reaguje na zcela běžné potraviny, které konzumujete prakticky denně – pšenice, mléko, vejce, maso, cibule atd. Málokdy jde o exotická jídla.

Nejde přitom o „klasickou“ alergii, na které se podílejí protilátky typu IgE, ani o intoleranci způsobenou nedostatkem nějakého trávicího enzymu. Jde o jiný druh přecitlivělosti, o které se hovoří teprve v posledních několika letech a která vzbuzuje dohady mezi odbornou veřejností.

Nadváha a záněty v těle spolu souvisejí docela často. Řada zdravotnických studií prokázala, že obezita je vlastně zánětlivé onemocnění. Studie provedená v sousedním Rakousku dokonce předložila důkazy, že obézní děti mají v krvi zvýšené hladiny nejen ukazatelů zánětu, ale i protilátek IgG proti potravinám.

Testy na potravinovou intoleranci

Zvýšené množství potravinových IgG protilátek je možné poznat z krevního testu. Tento test v Česku provádějí některé zdravotnické laboratoře. Vyrábí se i v podobě diagnostické sady pro domácí otestování, pomocí které si z prstu odeberete kapku krve a tu necháte působit na testovací destičce.

Nejznámějším domácím testem na IgG potravinové intolerance je Food Detective
Nejznámějším domácím testem na IgG potravinové intolerance je Food Detective

Alergologové obvykle testování tohoto druhu IgG protilátek neuznávají, protože tato metoda nebyla dostatečně vědecky podložena. Také není jasné, zda zvýšená hladina těchto protilátek v krvi skutečně vyvolává udávané zdravotní potíže. S tím souvisí i fakt, že toto otestování těchto protilátek si většinou musí pacient zaplatit ze svého.

Z odborníků se problematice IgG potravinových alergií věnují například pražský alergolog MUDr. Martin Nouza nebo RNDr. Milan Paulík z imunologické laboratoře pražské Thomayerovy nemocnice.

Dieta jako jediná úleva

Pokud se u vás IgG intolerance na určité potraviny prokáže, je vhodné konzumaci těchto potravin výrazně omezit. Možnosti jiné léčby této poruchy se zatím ani nerýsují.

Po několika dnech od změny jídelníčku byste na sobě měli poznat ústup zažívacích potíží. Vyřešení nadváhy je samozřejmě otázkou týdnů či spíše měsíců. 

V čem se odborníci neshodují, je to, jestli má pacient tuto dietu dodržovat celoživotně, nebo po několika měsících může postupně nevhodné potraviny opět začít konzumovat. Naslouchejte svému tělu, možná vám dá odpověď. :-)

 

Máte zkušenosti s potravinovou intolerancí založenou na protilátkách IgG? Zkoušeli jste se testovat? Přinesla následná změna stravy nějaké výsledky?

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Diagnostika potravinové alergie a intolerance

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Diagnostika potravinové alergie a intolerance
Jaká vyšetření nás čekají? Ke kterému lékaři jít? Jaké jsou diagnostické možnosti? Co dělat v případě, že se nic neprokáže...
Alergie na potraviny
Diagnostika potravinové alergie a intolerance
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Ochutnání kravského mléka během prvních dvou týdnů života může ochránit malé děti před pozdějším vznikem alergie na...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Celiakie je nevyléčitelná, ale bezlepková dieta vám zachrání život
Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost či potraty, to všechno mohou být příznaky celiakie...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Celiakie je nevyléčitelná, ale bezlepková dieta vám zachrání život
Celiakie trápí mnoho lidí, aniž by o tom věděli
Ještě před několika lety se o celiakii hovořilo jako o vzácném onemocnění. Dnes jí trpí až 50 tisíc osob, ovšem skutečně o...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Celiakie trápí mnoho lidí, aniž by o tom věděli
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?
Mléko zahleňuje a lidský organismus si s ním neumí poradit. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a další hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák

Ověřeno našimi zákazníky

96 % zákazníků doporučuje náš obchod z 1104 recenzí

Zobrazit všechna hodnocení
  • Velmi rychlé dodání a skvělá komunikace
Ověřený zákazník před 2 dny
„rychle dodani“
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Možné poradenstvo pri vybere
  • Dobrá a rýchla komunikácia s obchodom
Ověřený zákazník před 2 dny