Infolinka 541 212 450


Diety pro atopiky a alergiky v kostce 1: Bez vajec a mléka

Ve voňavých houstičkách najdete různé alergeny. Ptejte se ve svém obchodě

Ve voňavých houstičkách najdete různé alergeny. Ptejte se ve svém obchodě


Dělá vám starosti vícečetná potravinová alergie u vašeho dítěte nebo u vás samotných? Nevíte, na co si dát pozor, aby se zrovna ten „váš“ alergen nedostal do jídla? Přinášíme stručný souhrn pravidel, jak se vyhnout nejběžnějším potravinovým alergenům. A začneme těmi nejkomplikovanějšími dietami…


Dieta bez mléka neboli bezmléčná

Při alergii na mléčné bílkoviny je největším problémem tzv. skryté mléko. Jde o různé mléčné produkty, které jsou s oblibou přidávány do řady potravin. Alergeny z mléka tak můžete najít ve většině druhů koláčů, buchet, oplatků, sušenek a čokoládových cukrovinek. Přítomnost mléka musí být uvedena na etiketě. U nebalených potravin je potřeba zeptat se prodejce.

Rýžová mléka balená v tetrapacku

Domácí vaření a pečení je poměrně snadné. Pokud vaříte pro větší děti a dospělé, můžete používat široké spektrum rostlinných mlék. Pracuje se s nimi stejně jako s mléky živočišnými.

Trošku jiná situace je u kojenců. Pokud má miminko alergii na bílkovinu kravského mléka, po dobu kojení se maminka musí vyvarovat konzumace všech potravin s obsahem mléka. Co se týče přípravy mléčných příkrmů, ideální je „na střídačku“ používat rostlinná mléka (nejvhodnější je rýžové) a umělá mléka s vysoce rozštěpenými bílkovinami.

Další informace o bezmléčné dietě:

Dieta bez vajec neboli bezvaječná

Shánění potravin bez obsahu vajíček není tak náročné jako při bezmléčné dietě. I použití vajec musí být uvedeno na etiketě. Navíc spousta lidí alergických na vejce snáší vajíčko použité v pečivu, například sušenkách. Problémem však zůstávají zejména nedostatečně tepelně opracovaná vejce v majonézách, krémech a smažených vaječných jídlech.

Bude vás také zajímat: Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku

Upéct bábovku bez vajec a mléka není vůbec žádný problém

Většina hospodyněk si nedovede představit vynechání vajec při pečení. Do většiny druhů pečiva ovšem vejce vůbec nepotřebujete, případně je můžete snadno nahradit troškou škrobu nebo sušeného droždí. Co však nahradit nejde, jsou šlehaná vejce, na kterých stojí sladké laskominy jako rakvičky nebo sněhové pusinky.

Další informace:

 

Další běžné alergenové diety – pro alergii na lepek, ořechy a sóju – rozebereme v druhém díle článku:

Diety pro atopiky a alergiky v kostce 2: Bez lepku, ořechů a sóje

 

Máte osobní zkušenost s vícečetnou potravinovou alergií? Jak složitou dietu zvládáte vy? Co vám nejvíce vadí při nákupu potravin? S čím se nejvíce perete při vaření?


Články na podobné téma