úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na lepek (mouku) > I s bezlepkovou dietou se dá vařit rychle a chutně

I s bezlepkovou dietou se dá vařit rychle a chutně

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Co kdy kvete I: únor až duben
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Redaktor ProAlergiky vaří v pořadu Dobré ráno (zdroj: ČT)

Vaření pro člověka s bezlepkovou dietou nemusí být nutně složitější než příprava běžných pokrmů. Záleží na přístupu každého z vás. Několik receptů na jednoduchá a přitom chutná jídla prezentoval portál ProAlergiky.cz v pořadu Dobré ráno České televize.

Nahrazovat staré, nebo objevovat nové?

Existují dva základní přístupy k bezlepkové dietě – „náhražkový“ a „inovativní“. Jak napovídá název prvního přístupu, snahou je zachovat co nejvíce starý lepkový jídelníček, jen zakázané suroviny nahradit bezlepkovými.

Typickým produktem takového snažení jsou jídla jako bezlepkový knedlík, řízky smažené v bezlepkové strouhance nebo ne zrovna levné bezlepkové pečivo. V podstatě jde o běžnou českou kuchyni, ve které je pšeničná mouka nahrazena kukuřičnou nebo rýžovou.

Šetřete časem i financemi

Lidé, kteří vyznávají druhý přístup, ten inovativní, se snaží oprostit od starých zvyklostí, které jim často jenom komplikují život. Hledají nové kulinářské postupy a chtějí za stejné peníze uvařit zdravěji a chutněji.

Uvařená quinoa vypadá legračně, její chuť připomíná rýžiUvařená quinoa vypadá legračně, její chuť připomíná rýžiPečou si doma různé druhy chlebů a dalšího pečiva, případně snaží spotřebu bezlepkového pečiva snížit, aby zbytečně nepřibírali na váze. Přicházejí na chuť méně tradičním obilovinám, jako jsou pohanka, quinoa nebo jáhly. Používají více luštěnin a zeleniny. Jejich jídelníček tak může být mnohem pestřejší než u „zdravých“ lidí.

Hlavní zjištění však spočívá v tom, že bezlepkové vaření nemusí být časově náročnější. Zkušenosti ze světových kuchyní ukazují, že čím jednodušší recept, tím je nejen rychleji připraven, ale je často i chutnější.

Vyzkoušejte doma pochoutky z obrazovky

Že to tak opravdu funguje, o tom se nedávno mohli přesvědčit i televizní diváci. Redaktor portálu ProAlergiky.cz byl hostem v Dobrém ránu, které ČT vysílala 4. září 2012.

V blocích nazvaných Vaříme pro celiatiky představil a uvařil tři jednoduché bezlepkové dobroty. Byly hotové během několika minut. A chutnaly hostům ve studiu i štábu.

Záznam pořadu na stránkách České televize

Recepty najdete v sekci Vaření pro alergiky.

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný...

Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016
Příspěvky na bezlepkovou dietu a potravinové alergie a intolerance v roce 2016

Na úvod rovnou zklamu všechny, které netrápí nesnášenlivostí lepku, neboť zdravotní...

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití
Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně...

Poznejte zásady stravování při celiakii
Poznejte zásady stravování při celiakii

Trpíte celiakií? Toto celoživotní, autoimunitní onemocnění, je definováno tím, že...

Speciální a univerzální bezlepkové směsi
Speciální a univerzální bezlepkové směsi

Začínáte s bezlepkovým pečením a bojíte se míchání více druhů mouk? Anebo nemáte čas...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty