úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Jak vařit bez lepku a správně skladovat bezlepkové potraviny

Jak vařit bez lepku a správně skladovat bezlepkové potraviny

Vložte svůj článek

Radka Vrzalová, 14. 5. 2013

Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix ZERO+

SMART čistička vzduchu Winix ZERO+

Pro místnosti do 48m2, 6 stupňů filtrace ...

10590 Kč
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Na polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

Zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Stačí se naučit pár triků a bezlepkovou kuchyni hravě zvládnete (foto: Thinkstock)

Bezlepkové vaření není žádná věda, nemusí být drahé ani časově náročné. Všechny překážky jsou ve vaší hlavě. Obavy jsou zbytečné.

Naučte se připravovat bezlepkové pokrmy s láskou a zájmem

Uvědomte si, že si vaříte proto, aby vám či vašim blízkým bylo dobře. A byli jste zdraví.

Hledejte nejprve chutné přirozeně bezlepkové recepty na internetu nebo v časopisech a naučte se je připravovat. Pak zkoušejte i ty lepkové připravit bezlepkově. Nemusíte se vydat zrovna cestou makrobiotické či vegetariánské stravy a jíst pouze naklíčenou čočku!

Pro začátek si kupte bezlepkovou kuchařku – raději od českého autora. Bezlepkové vaření není žádná věda, nemusí to být ani drahé, ani časově náročné.

A pamatujte si: I svíčková omáčka s knedlíkem a brusinkami či guláš se šesti se dá uvařit bezlepkově a JSOU BÁJEČNÉ!

Kupte si domácí pekárnu a začněte si péct vlastní pečivo

Začnu trochu ze široka: Při nákupu střídejte ve spotřebě pečivo a mouky od různých výrobců. Každý používá jiný podíl různých bezlepkových škrobů a jiná éčka. Výsledkem je i jiná chuť, vůně, trvanlivost apod. 

Pokud chcete mít pečivo bez éček, vyzkoušejte pár receptů na bezlepkové pečivo nebo již hotových směsí a pečte si doma ve své pekárně. Čerstvé je stejně nejlepší.

Domácí pekárna je překvapivě univerzální pomocníkDomácí pekárna je překvapivě univerzální pomocník

Cenově už dnes není žádný luxus mít domácí pekárnu a většina výrobců uvádí na svých pekárnách speciální program pro bezlepkové pečení.

V pekárně můžete nechat kynout i těsto na knedlíky, zavařovat, péct sekanou či již hotovou směs na mazanec. Některé typy pekáren mají dokonce formy na bagetky atd.

Pokud je pro vás pekárna nedosažitelná, kupte dvě tři formy a pečte bezlepkové pečivo v klasické troubě.

Co nesníte okamžitě, zamražte po jednotlivých porcích v sáčcích určených pro zamražování potravin a vyndavejte z mrazničky dle potřeby a chuti. Rozpečte v sendvičovači nebo mikrovlnné troubě.

Dále je pro pečení bezlepkového pečiva třeba si koupit kuchyňskou váhu a všechny ingredience pečlivě odvažovat a dodržovat receptury. Bezlepkové těsto se chová jinak než lepkové a poměr součástí je velmi důležitý.

Naučte se chovat úsporně

Nevěděla jsem, zda tento bod pojmout samostatně, ale protože jsou bezlepkové výrobky velmi drahé, tak snad jen pro uvědomění...

Zamražovat po jednotlivých porcích je v případě, že máte doma ve čtyřčlenné rodině jen jednoho celiaka, zkrátka nutnost. Nemůžete otevřít balení bezlepkového chleba za 60 korun a nutit 6leté dítě, aby ho do dvou dnů celé snědlo. Kvalitní zamrazovací sáčky i s plastovým zipem seženete v drogerii.

Pokud vám pečivo po kouscích zbývá – usušte strouhanku nebo zamražte dva plátky chleba a později z něj vykouzlíte žemlové knedlíky. Zamrazit můžete i plátky knedlíků či koláčky, obalené karbanátky apod.

Pokud se chystáte dělat bramborové knedlíky a zbudou vám uvařené brambory, upečte z přebytků např. bramborové preclíky. Ze zbývající bramborové kaše můžete udělat např. bramborové placky.

Omáčka zahuštěná bezlepkovou moukou z mrazáku není nic moc – zkuste investovat do kvalitních dóz s možností odsátí vzduchu – prodloužíte trvanlivost nejen hotových pokrmů a pečiva o několik dní. Anebo zamražte pouze základ omáčky bez mouky a po rozmražení dohustěte podle chuti.

Hlídejte si ve spíži doby spotřeby u sypkých bezlepkových potravin, pečiva apod.. Vše kvalitně zabalte nebo přesypte do uzavíratelných, nejlépe plastových dóz. Poznačte si na dózy datum spotřeby tužkou či fixem, existují i dózy s nastavitelnou datumovkou.

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

Cestování s dietou – tentokrát po Evropě
Cestování s dietou – tentokrát po Evropě

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Bez lepku a laktózy v Asii
Bez lepku a laktózy v Asii

Že jsou Evropa a USA potravinovým alergikům příznivě nakloněni a rozhodně zde...