úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Pohanka – bezlepková plodina s vysokou výživovou hodnotou

Pohanka – bezlepková plodina s vysokou výživovou hodnotou

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 15. 10. 2013

Celiakie, Alergie na lepek (mouku)

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Loupaná pohanka (foto: iStock)

Pohanka je další z plodin, která si v našem jídelníčku znovu postupně získává své místo. Spolu s amarantem a quinoou je na základě svého složení a využití řazena do skupiny tzv. pseudoobilovin. Jejich konzumace je velmi vhodná pro celiaky a lidi alergické na lepek, neboť plody těchto rostlin lepkové bílkoviny neobsahují.

K čemu je pohanka dobrá

Pohanka a výrobky z ní mohou v naší stravě pomoci nahradit klasické lepkové obiloviny – pšenici, ječmen, žito, oves.

Bonusem navíc je, že se jedná o plodinu lehce stravitelnou, obsahující řadu cenných látek, které pozitivně působí na náš organismus – posilují imunitu nebo detoxikují tělo.

Pravidelná konzumace pomáhá i tehdy, trápí-li vás křečové žíly, žaludeční vředy či hemeroidy, a to díky rutinu, který patří mezi vitaminy skupiny P.

Jak pohanku připravit

Plod pohanky, který se konzumuje nejčastěji, je obalen velmi tvrdou slupkou. Na základě způsobu jejího odstranění se dá pohanka rozdělit na dva druhy:

1. Loupaná mechanicky

  • má světlou barvu a lze ji připravovat pouhým spařením, čímž si zachová léčivé složky
  • další možností je tento druh pohanky přes noc namočit, případně nechat naklíčit a klíčky použít do salátů a pomazánek

2. Loupaná tepelně

  • při vysokých teplotách – poznáte ji podle tmavé barvy a vyšší tvrdosti, kvůli které ji musíte vařit podstatně déle (10–20 minut, ve zhruba 1,5 až 2 násobku objemu tekutiny), čímž cenné látky bohužel zčásti znehodnotíte

Z toho vyplývá, který typ pohanky byste měli preferovat a na jaké informace na etiketě se při jejím nákupu zaměřit.

Kromě semen se zužitkovávají i samotné slupky. Můžete je použít k přípravě čajů. Obdobně i nať, která byla donedávna využívána pouze jako zelené krmivo.

Důležité je upozornit na platnost pořekadla „všeho moc škodí“. Při nadbytečné konzumaci zelených natí, například šťáv z nich, byl u lidí prokázán tzv. fagopyrismus, dříve známý pouze u hospodářských zvířat, projevující se kožní vyrážkou.

Pohanka v obchodech

Velmi široký sortiment pohankových výrobků nabízí například fírma Šmajstrla provozující vlastní mlýn na Valašsku, ale třeba také firma Country Life, a to i v biokvalitě.

Pohanka lámanka v biokvalitěPohanka lámanka v biokvalitěPohanku můžete běžně zakoupit nejen v prodejnách zaměřených na zdravou výživu, ale i v běžných marketech. Prodává se v mnoha podobách:

  • pohanka loupaná a neloupaná
  • pohanka celá (kroupa)
  • pohanka lámanka (rozlámaná zrna)
  • pohanková mouka, i celozrnná
  • pohanková krupice
  • pohanková kaše (obvykle instantní)
  • pohankové klíčky
  • pohankové vločky
  • pohankové slupky
  • pohankové křupky
  • pohankové těstoviny

Kulinářské tipy a recepty z pohanky

Pohanku je možné vařit ve vodě i v mléce. Z pohanky můžete připravovat sladké i slané pokrmy, jejichž plusem je lehká stravitelnost.

Ze sladkých to jsou zejména pohankové kaše a lívance.

Pohankové lívance (bez lepku) – recept

Pohankové lívancePohankové lívance

Na slano bývá pohanka součástí různých druhů polévek, karbanátků, zeleninových a houbových směsí, sekaných apod.

Pohankovou mouku lze použít i na zahušťování polévek, omáček. Vyzkoušeli jsme u houbové omáčky se zakysanou smetanou. A výborné. Nutno ale počítat se specifickou chutí, která se nehodí ke všem pokrmům.

Zeleninová polévka s pohankou – recept

Zeleninová polévka s pohankouZeleninová polévka s pohankou

Pohankové rizoto – recept

Pohankové rizotoPohankové rizoto

Méně známý je fakt, že dříve se v chudých horských oblastech vyráběl i pohankový chléb či různé druhy pohankových placek.

Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka – recept

Pohankové zelňákyPohankové zelňáky

A na závěr bonus pro milovníky brynzy:

Pohanka s brynzou – recept

Pohanka s brynzouPohanka s brynzou

Ať se již rozhodnete vyzkoušet jakýkoliv pokrm, je vhodné jej doplnit čerstvou zeleninou, neboť v ní přítomný vitamin C znásobuje účinek rutinu.

 

Dobrou chuť. ;-) Jak chutná pohanka vám? Jaká jídla z ní připravujete? Používáte ji i na pečení?

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

19. 1. 2017
19:29

Pro: MillyDěkujeme za informaci. Alergenem bohužel může být jakákoliv potravina :-/. Přesto si myslím, že pohanka je pro většinu z nás, nealergiků, vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů i např. rutinu s důležitými antisklerotickými účinky.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Milly

13. 1. 2017
21:37

S pohankou opatrne...v dnesnom Bio svete sa hra na superpotravinu, ale je to obrovsky alergen...jete ju s pocitom, ze ako dovre robite a moze pokojne stat za vasimi alergiami...mne z nej opuchne hrdlo a cela sa vyhodim

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

3. 11. 2016
20:20

Pro: josef linkaDíky za tip ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

josef linka

29. 10. 2016
14:56

Do zapékací mísy dám:

Pohanku,zelí, masový vývar.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Hana

16. 8. 2014
9:15

Pro: StudenkováTo je zvláštní, používám pohanku od Šmajstrly, mechanicky loupanou, světlou a jen zaliju vařící vodou, případně nechám v hrnku se sítkem a pokličkou nad horkou vodou cca 30-40 minut a pohanka je krásně měkká. Nikdy jsem ji nevařila a vždy byla perfektní

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Grizzelda

25. 6. 2014
9:29

Pro: StudenkováPresne tak- svetlejsi pohanka se musi varit a ta tmavsi staci jen namocit, zmekne uplne dokonale a je uplne jedno, jestli pouzijete vodu teplou nebo studenou :)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Studenková

5. 4. 2014
20:58

Ohledně přípravy mám přesně opačné zkušenosti, než jsou uvedeny v článku. Tmavou pohanku pouze zaliju vařící vodou /asi centimetr až dva nad zrnka/ a nechám ji v peřinách nabobtnat, voda se vsakne. Nevařím ji, není to potřeba. Světlá tímto způsobem pořádně nezměkne, musím ji vždycky bohužel pár minut povařit. Nejraději ji máme k snídani s bílým jogurtem doplněnou medem, strouhaným jablkem, marmeladou apod.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Bez lepku a laktózy v Asii – 4. část
Bez lepku a laktózy v Asii – 4. část

Že jsou Evropa a USA potravinovým alergikům příznivě nakloněni a rozhodně zde...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty