Recenze: Sójový dezert Provamel vanilka

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Rostlinný pudink Provamel vanilkový

Bio rostlinný pudinkový dezert, který jsme se rozhodli podrobit recenzi, se v Česku prodává už zhruba od poloviny 90. let minulého století. Přesto jej určitě spousta z vás doposud neochutnala. My jsme to udělali a ochotně se s vámi podělíme o svá zjištění. A přidáme i další zajímavá fakta.

Vhodný do všech nejběžnějších druhů diet

Dezert Provamel můžeme s klidným svědomím označit jako „velmi dietní“. Díky svému složení je vhodný při řadě stravních omezení. Je čistě rostlinný, takže je atraktivní pro vegany a lidi ohrožené vysokým cholesterolem. Neobsahuje bílý cukr a má nižší glykemický index než jiné dezerty.

To nejpodstatnější je, že samozřejmě neobsahuje kravské mléko ani laktózu. A je také bezlepkový. Vyhýbat se mu pochopitelně musejí lidé s alergií na sóju.

První dojmy z degustace

Konzistence dezertu je srovnatelná s domácím pudinkem z prášku. Pokud je dobře vychlazený, je hustější a na pohled méně jednolitý. Je tudíž dobré si jej před konzumací promíchat. Barva je světle žlutá.

Po otevření krabičky se na nás vyvalila mohutná vůně po sušeném mléce a bourbon vanilce, která sílí, jak se dezert ohřívá při pokojové teplotě.

Chuť? Příjemné překvapení

Jako vždy jsme mezi degustátory zařadili lidi, kteří nemají s rostlinnými náhražkami mléčných produktů zkušenosti a neunikne jim žádná zvláštnost.

Dezert je na omak jazykem velmi podobný tradičnímu českému pudinku. Krásně se kouše, přitom se v ústech rozlévá sladká krémová vanilková chuť.

Na tomto místě je dobré upozornit, že český spotřebitel navyklý na syntetické vanilkové aroma, které je přidáváno do většiny pudinků, může být při prvním ochutnání zaskočen jinou vanilkou. Pravá vanilka má totiž jemnější aroma než etylvanilin.

Pudink Provamel je sice sladký, ale zdaleka ne tak jako kupované hotové pudinky. Po vychlazení je navíc příjemně osvěžující.

Po polknutí v ústech krátce zůstává mazlavá mléčná chuť a na patře stopa po škrobu (nebo sóje), která se objevuje i u jiných rostlinných mléčných produktů. Jinak jsme od ochutnávačů nezaregistrovali jedinou negativní připomínku.

Výrobek od Provamelu kupodivu velmi chutnal i osobám, které „normální“ kravské pudinky nemají rády. Ve srovnání s domácím pudinkem uvařeným z prášku a rostlinného mléka je pak jeho chuť vydatnější, plnější.

Rychlá snídaně nebo svačina

Povaha dezertu Provamel vysloveně svádí k jeho použití ve studené kuchyni. Dá se výborně kombinovat s ovocem, čokoládou, piškoty nebo sušenkami a vytvářet tak různorodé poháry.

Výborný je namísto mléka nebo jogurtu k zalití kukuřičných lupínků, burizonů, sladkých křupek nebo jiných cereálií. Také je možné jej ohřát a použít k přelití dukátkových buchtiček.

Smícháním rostlinným máslem nebo s rostlinnou smetanou plus agarem vznikne bezmléčný krém vhodný k plnění různých zákusků a dortů.

Rostlinné, biologické a bez GMO

Vanilkový dezert Provamel obsahuje vodu, loupané sójové boby, oslazen je pšeničným sirupem, zahuštěn je pšeničným škrobem a karagenanem a ochucen vanilkovým extraktem a mořskou solí. Díky ekologickému původu většiny surovin je produkt certifikován jako „bio“. A použitá sója ani pšenice dle očekávání nebyly geneticky modifikované.

Podílem tuků, bílkovin a sacharidů je srovnatelný s pudinkovými dezerty vyrobenými z kravského mléka. Samozřejmě ale obsahuje méně nasycených tuků a žádný cholesterol.

Náš tip: Zajímáte se o rostlinné pudinky hlouběji? Pak by pro vás mohl být užitečný také náš článek Pudink bez laktózy případně úplně bez mléka.

K sehnání téměř všude

Výrobcem dezertu je firma Alpro Comm. se sídlem v Belgii. V Česku jej distribuuje firma Country Life. Zatímco dříve byly produkty Provamel k dostání jen ve specializovaných obchodech s racionální výživou, dnes na ně narazíte i v některých větších řetězcích, jako jsou Tesco, Kaufland nebo Globus.

Vanilkový dezert Provamel se vyrábí ve dvou baleních – 500 ml a 1 litr. Je balen v tetrapackovém kartonu se snadno odtrhnutelným horním rohem.

Skladuje se při pokojové teplotě a po otevření v chladničce, kde vydrží minimálně pět dnů. Cena půllitrového balení se pohybuje kolem 44 korun, litrového pak kolem 59.  

Výrobce dodržuje různé ekologické zásady, o jejichž existenci nemá běžný spotřebitel ani tušení. Zajímavý je především výrobní proces, během kterého není do ovzduší uvolňován žádný oxid uhličitý, tedy jeden ze skleníkových plynů. Závod je dokonce napájen vlastní bioplynovou elektrárnou.  

Pro úplnost uvádíme, že dezert Provamel se vyrábí nejen ve vanilkové variantě, ale také v čokoládové a karamelové.

Doporučení portálu ProAlergiky.cz

Vanilkový pudinkový dezert Provamel je pochoutka, kterou nepohrdnou ani zarytí fanoušci běžných mléčných výrobků. Z potravin, které jsme doposud ochutnávali, získal nejvíce kladných ohlasů. Měl by zachutnat i těm, kdo doposud žádný rostlinný pudink ani rostlinné mléko neochutnali.

Je mnohem kvalitnější a přírodnější než chlazené mléčné pudinky, což se pochopitelně odráží i v jeho ceně, která je zhruba dvojnásobná. A hlavně si jej mohou dopřát lidé, kteří mají kravské mléko zakázané.

Domácí pudink z rostlinného mléka je dost obtížné „vyladit“ tak, aby chutnal celé rodině. Proto je dobré mít po ruce pudinkový dezert, který už je „vyladěný“.

 

Která varianta dezertu Provamel chutná vám? Jak tento výrobek používáte? Znáte nějaké chutnější rostlinné pudinky?

Komentáře ke článku
Milan

22. 9. 2014
20:23

Pro: JulijanaPšeničný škrob, natož pšeničný sirup by lepek obsahovat neměly. Záleží na jejich původu a kvalitě. Určitě se ale před nákupem přesvědčte na obalu výrobku - tenhle výrobce by určitě neklamal.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Julijana

12. 8. 2014
12:27

Dobrý den, řekla bych, že je ve složení pšeničný škrob a pšeničný sirup, takže tento dezert NENÍ BEZLEPKOVÝ, jak se píše v úvodu!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

10. 2. 2014
14:27

Pro: TerezaDobrý den, pokud dítě není alergické na sóju, pak si určitě může občas nějaký takový produkt dopřát. Nedoporučil bych ho jenom kojencům alergickým na kravské mléko.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Tereza

5. 2. 2014
12:23

Dobrý den, je dezert vhodný i pro 2,5 leté dítě? Předem děkuji za odpověď.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Recepty
Mrkvová auta - bez vajec a mléka
Mrkvová auta - bez vajec a mléka

Všechny ingredience smíchám. těsto vložíme do košíčků na muffiny nebo formy a pečeme na 180 stupňů.

Banánoví brouci - bez vajec a mléka
Banánoví brouci - bez vajec a mléka

Nejprve vidličkou rozmačkáme banány v misce a dáme uležet aspoň na hodinu do lednice (mohou tam být i přes noc - ano,...

Fančin máslový dort -  bez mléka, resp. laktózy
Fančin máslový dort - bez mléka, resp. laktózy

Korpus: Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Ušleháme sníh z bílků a přidáváme jej do pěny střídavě s moukou smíchanou se...

Všechny recepty