Infolinka 541 212 450


Mléčné alergeny podrobněji

Mléko je složením ideální pro telata (foto: SXC)

Mléko je složením ideální pro telata (foto: SXC)


Alergie na mléko je vlastně alergií na bílkoviny (proteiny) obsažené v mléce, nejčastěji kravském. Podobné bílkoviny se v různých poměrech objevují i v mléce jiných savců (kozí, ovčí atd.), proto je velmi pravděpodobné, že bude pacient alergicky reagovat na více druhů mléka.

Kasein, nebo syrovátkové bílkoviny: Hlavní rozdíly ve vlastnostech

V mléce se vyskytují různé bílkoviny, které mají různé vlastnosti:

  • kasein (asi 80 % bílkovin)
  • syrovátkové bílkoviny (zejména beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin a sérový albumin)

Proč tyto odborné detaily? Člověk může být alergický jen na některou z nich. Alergologové mají tyto různé mléčné alergeny k dispozici a jsou schopni s jejich pomocí provést testy. Pravdu většinou také ukáže praxe, například to, zda se problémy objevují u kojeného miminka…

Alergie na kasein (hlavní mléčnou bílkovinu)

Alergie na beta-laktoglobulin (syrovátkovou bílkovinu)

  • Převařením mléka se účinek alergenu nesníží, tato bílkovina je tepelně odolná.
  • Tato bílkovina neovlivňuje mateřské mléko kojící maminky, proto maminka může mléko běžně konzumovat.
  • Možná nám nebude vadit syrovátka a výrobky z ní.
  • Alergie na tuto bílkovinu je dlouhodobější, někdy i celoživotní.
  • Převařením mléka se účinek alergenu sníží.
  • U kojící maminky tyto bílkoviny přecházejí z její stravy do mateřského mléka. Bezmléčnou dietu musí dodržovat (také) maminka.
  • Můžeme jíst potraviny obsahující čistý kasein.
  • Drtivá většina dětí se z této alergie do 3 let svého věku „vyléčí“.

Oba druhy mléčných bílkovin jsou odolné trávicím šťávám, proto se alergie na mléko tak často projevuje střevními potížemi.


Články na podobné téma