Infolinka 541 212 450


Ovesné mléko

(foto: Dreamstime.com)

(foto: Dreamstime.com)


Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na oblíbené recepty.

Rozdíly mezi domácím a kupovaným ovesným mlékem

U ovesného mléka je znatelný rozdíl v chuti mezi kupovaným a doma připraveným. Kupované ovesné mléko je chutnější, na rozdíl od domácího je velmi chutné i k pití.  Výhodou je, že se nemusíte zdržovat s jeho výrobou. Oproti doma vyrobenému je ale dražší. Domácí ovesné mléko je vhodné na vaření, tam jeho chuť není tak podstatná.

Vyrážíme koupit ovesné mléko

V obchodech je nabídka ovesných nápojů poměrně pestrá. Vybírat můžete ze dvou variant – buď sušené, které se připraví přidáním vody, nebo tekuté, určené k okamžité spotřebě. Nabídka je samozřejmě větší ve zdravých výživách, ale i v řetězcích ovesný nápoj bez problémů koupíte. Cena za litr ovesného nápoje se pohybuje od 50 Kč do 70 Kč, což je srovnatelné s dalšími rostlinnými mléky. Ovesný nápoj můžete koupit i ochucený.

Například švédská značky Oatly má ve své nabídce ovesné nápoje jak neochucené (navíc i ve variantě obohacené vápníkem), tak ochucené (vanilkový, kakaový), všechna v biokvalitě.

Domácí příprava ovesného mléka

Pokud si budete chtít ovesný nápoj připravit doma, můžete jednak z obilek ovsu a jednak z ovesných vloček, a to jak klasických celých, tak i mletých či drcených. Vyzkoušeli jsme obě varianty hrubosti a ve výsledku jsme nepozorovali rozdíl. Postup z vloček si popíšeme podrobněji:

Recept: Domácí ovesné mléko

Domácí ovesné „mléko

Takto připravené ovesné mléko můžete skladovat několik dní v ledničce, jen je vždy potřeba ho před použitím řádně promíchat, neboť dochází k oddělování částí dle hustoty.

Kde ovesné mléko využijeme

Využití ovesného mléka je díky neutrální chuti opravdu velmi pestré, a to jak ve slané, tak i sladké kuchyni.

Jen je třeba počítat s tím, že jeho aroma i chuť jsou výraznější a někomu by v některých pokrmech mohly připadat nežádoucí. Doporučujeme používat tam, kde jsou v receptu ovesné vločky, neboť se chutě skvěle doplňují.

Tipy na recepty z ovesného mléka

Nádivka z ovesných vloček a hub – bez mléka

Muffiny z ovesných vloček a ovesného mléka

Tip: Více informací o rostlinných mlécích a jejich přípravě najdete v článku Domácí rostlinná mléka

A jak jste na tom vy, s ovesným „mlékem“? Kupujete, vyrábíte, chutnají, nechutnají? Budeme rádi, když se s námi podělíte o svoje zkušenosti!


Články na podobné téma