Infolinka 541 212 450



Dotaz uživatele

Otázka:

Dobrý deň, moja 18 m dcérka má od 3 m AE (nikdy nebol mokvavý)už cca od 8 m pod kontrolou malé ložiská len na ručičkách. Na zákl. eliminačného testu jej bola zistená alergia na bielkovinu kravského mlieka. Diétu držíme doteraz. Pije Nutrilon AC. Ekzém jej zmizol (okrem rúk resp. prštekov) tam je to raz lepšie inokedy horšie)po nasadení diéty a s pomocou biolampy. Krvné testy na mlieko boli 3x negatívne. Avšak pri posl. jej zistili zvýšené IgE (stupeň 1 a 2) protilátky na brezu, roztoče, jablká, mrkvu, zemiaky, lieskovce, srsť niektorých zvierat. Hodnoty poukazujúce na imunitu mala ukážkové. Potraviny som vylúčila a začala opäť pomaly zavádzať zatiaľ varené (len mrkva). Doteraz som však predtým nikdy nespozorovala, že by sa jej stav po ich zjedení zhoršil. Lekárka jej chce nasadiť aj liečbu. Malá nekýcha, nekašle, nemáva soplíky a nebrala zatiaľ ani antibiotiká. Je však pravda, že zatiaľ nechodí do kolektívu. Je liečba v tomto príp. skutočne potrebná? Nemôže sa jednať o falošne pozitívne testy (teda hlavne čo sa týka potravín)? Nakoľko nemá žiadne problémy, zdá sa mi príliš malá na to, aby sa jej nasadila liečba len preventívne a nerada by som jej vylúčila z jedálnička tieto zákl. potraviny ak by šlo len o falošnú pozitivitu. Čítala som, že falošne pozitívne výsl. bývajú často hlavne čo sa týka potravín. Okrem toho sa údajne bielkoviny v týchto potravinách varom denaturujú - rozkladajú... V mojej rodine alergiu nemá nik. V manželovej mal bratov syn tiež AE, ktorý vekom zmizol inak o žiadnej alergii nevieme. Čo by ste mi poradili? Samozrejme to budem konzultovať aj so svojou lekárkou, no zaujíma ma aj iný názor. Za odpoveď vopred ďakujem.

Tazatel:

Katarína Dašková

Odpověd:

Dobrý den, v alergologii platí, že mnohem více než na testech záleží na tom, jestli má pacient obtíže. Já osobně asymptomatické pacienty s positivními testy jen sleduji. Píšete, že malá ale nějaký ekzém má. Na druhou stranu, někdy napomůže podávání antihistaminik na zkoušku abychom odhalili , jestli se spíše o alergii jedná nebo ne MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Rohovský