Infolinka 541 212 450



Alergie na pšenici, ale ne na lepek + vliv tepelné úpravy na potravinové alergeny

Otázka:

Dobrý den, vysel mi pozitivni test z krve na psenici ale ne na lepek... chtěla bych se Vas zeptat, jak tomu mam rozumět? co mi tedy vlastne vadi za latku, a da se sehnat nekde vůbec pecivo bez takove latky? .... Dále si myslim, ze mam alergii například na rajčata, mrkev a spoustu dalších, vím, ze když je jim, zacne me svedit pusa, je to skutecne alergie? a budou mi vadit tyto potraviny nadále když je tepelne zpracuji? Tutez otázku i pro vejce.... například uvarene na tvrdo nebo v nejakem teste upecene, zapecene v těstovinách...? dekuji mnohokrat za odpověď :-)

Tazatel:

Tereza

Odpověd:

Dobrý den, Terezo,

v každé potravině se nachází několik druhů bílkovin a každá z těchto bílkovin se může stát alergenem. Například pšenice, na kterou se ptáte, neobsahuje pouze lepkové bílkoviny, ale i další. Toto pro Vás znamená, že Vám pravděpodobně budou Vadit pouze jídla vyrobená z pšenice, ale možná budete snášet jídla vyrobená pouze z žita, ječmene, ovsa nebo dalších obilovin. Nemusíte tedy dodržovat bezlepkovou dietu. Máte pouze alergii na pšenici a té se musíte pečlivě vyhýbat.

Tepelná úprava některé alergeny zničí, jiné ne. Nedá se to říct obecně. Například ovoce většinou po převaření ztrácí svou alergenicitu, rajčata asi také. Ale třeba celer může vadit i po uvaření, mrkev možná taky - je to potřeba opatrně vyzkoušet. Více ve starším dotazu Zničení alergenů v ovoci a zelenině tepelnou úpravou.

U vajec závisí na tom, jestli jste alergická na bílek, nebo na žloutek. Alergeny ve žloutku se varem částečně rozloží, v bílku ale mohou vydržet.

Mějte se hezky,

Michal, ProAlergiky.cz