Infolinka 541 212 450



Suchý kašel, časté rýmy. Dle alergologie jde o astma. Ventolin a flixotide inhaler. Není to předčasné?

Otázka:

Dobrý den,včera jsem byla s mojí tříletou dcerou na alergologii a tam mi řekli, že má nejspíš astma. Dostala ventolin a flixotide inhaler. Alergie nám potvrzena nebyla. Vím, že v tomto věku je téměř nemožné zjistit astma vyšetřením, ale není to přece jen ukvapené? Jediné příznaky co má je suchý noční kašel trvající dva měsíce, něco v krvi (to nevím co, naše Dr. nás na základě toho poslala na alergologii) a časté zelené rýmy bez teplot končící kašlem (na průduškách ale nikdy nic nebylo). Dušnost, kašel po zátěži či tlak na hrudníku nemá.Předem moc děkuji Katka

Tazatel:

Kateřina

Odpověd:

Dobrý den,

průduškové astma má různé podoby. U každého jedince nemusí být vyjádřeny všechny příznaky. Zvláště v počátcích onemocnění může být suchý, dráždivý kašel jediným projevem.

Z krevních odběrů lze při astmatu najít zvýšenou hodnotu ECP - tedy parametru, který je specifický pro astma. U malých dětí to bývá jedna z mála možností, jak astma rozpoznat, nemůžeme se u nich spolehnout na spirometrické vyšetření.

Pokud má dcera podobné potíže a je vysoké podezření, že se jedná o astma, pak je určitě dobře, že byla léčba zahájena. Je to lepší varianta, než opakovaná léčba antibiotiky pro kašel.

Vzhledem ke kašli doporučuji doplnit i ORL (ušní-krční-nosní) vyšetření.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová