Dobrý den mám kříženců alergii na roztoče prachu ale i na roztoče skladované po té v jídle vím že nesmím mouky ale chtěla bych vědět zda i škroby vše sypké kde všude se může roztoč v potravinách objevit konkrétní roztoč glycyphagus domesticus lepidoglyphus destruktor pak dermatophagoides pteronyssinus a farinae kde mi poradí co jíst a nejíst můj lékař neví kam mě poslat pro radu děkuji
Odpověď
Dobrý den, paní Jelínková,
váš dotaz je bohužel špatně srozumitelný kvůli vynechání interpunkce, ale pravděpodobně se ptáte na to, kde se vámi uvedené druhy roztočů vyskytují.
Glycyphagus domesticus a Lepidoglyphus destructor patří mezi takzvané skladové roztoče. Vyhledávají sklady potravin, hlavně obilovin (zrní, mouka), sušené zeleniny, ale také krmiv pro hospodářská zvířata. Živí se především plísněmi rostoucími na těchto potravinách. Silně napadené potraviny zapáchají a nejsou vhodné pro konzumaci ani pro člověka bez alergie na tyto roztoče. Vy jako alergik byste tedy měla dát přednost potravinám, které nebyly dlouho skladovány ve vlhkém prostředí a nejsou baleny pouze v papíru. Pokud je například mouka cítit zatuchlinou, určitě ji nejezte.
Tyto druhy roztočů se mohou objevit i v domácnostech, například ve starém čalouněném nábytku, vycpaných zvířatech nebo v provlhlé spižírně.
Další dva druhy, Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae, jsou běžní roztoči domácího prachu. Nejvíce se jich nachází v postelích, v pelíšcích domácích mazlíčků a příbytcích hospodářských zvířat (kurníky, králíkárny apod.). Živí se především odumřelými šupinkami kůže.
Pro všechny čtyři druhy platí, že mají rádi vysokou vlkost vzduchu, tedy nad 60 %.
Mějte se hezky,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz