Dobrý den, byly mi potvrzeny genetické testy na homozygota CC a GG na Intolerance laktozy a zaroven i pozitivní protilátky IgG, IgA na mléčné výrobky (sýry a mléko) a to zejména frakce extrmních protilátek na syrovátkové bílkoviny alfa- laktaalbumin a beta-laktoalbumin, ale IgE mám negativní. Každopádně po konzumaci mléčných výrobků jsem měla zjevné potíže. Zároven geneticke testy na 3 ze 4 alely pozitivní na heterozygota na Histaminovou intoleranci. Zároven ale aktuální hladina DAO je negativní, a tudíž tedy není riziková. Nicméně pokud jsem jedla také hodně potravin jako fermentované, kysané, kvašené - tak jsem měla velké potíže. Nicméně jak si to mám vyložit a tedy na základě těchto výsledků se zachovat? Údajně tím, že mam genetické testy , tak mám 100% Primární laktozovou intoleranci + i ty pozitivní protilátky na syrovátkové bílkoviny = absolutně vyřazení mléčných výrobků a mléka je , údajně, žádoucí navíc i těch bez-laktozových, protože mám zároven i ten genetický test na Histamin pozitivní, ačkoliv jako heterozygot, tak fermentované a zakysané výrobky bych měla také omezit. Nicméně, jak to vnímat s tím histaminem, kdyz mam tedy pozitivní genetické testy, ale zaroven aktualni hladinu DAO negativní? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, paní Mullerová,
děkujeme vám za důvěru, ale diagnózu může stanovit pouze lékař na základě předchozího vyšetření. Vaše informace můžeme tedy pouze obecně okomentovat. U genetických testů platí, že pozitivní hodnoty znamenají pouze genetické predispozice pro vznik určité nemoci nebo určitého stavu, které nemusejí vůbec nastat. Testy protilátek typu IgG nebo IgA proti potravinám nemají žádnou vypovídací hodnotu pro posuzování potravinových alergií nebo intolerancí – jde o rozšířený podvod na pacienty. A bohužel ani posuzování aktuální hladiny DAO pro diagnózu histaminové intolerance není dostatečně průkazné, vždy je potřeba provést ještě další vyšetření na alergologii.
Některé potravinové alergie a intolerance jsou obtížně diagnostikovatelné, a proto se klade velký důraz na to, co sama naznačujete – zjevné potíže po konzumaci určitých potravin. Ty jsou rozhodujícím faktorem pro vyřazení nějaké potraviny z jídelníčku. Zvlášť pokud má jít o zásadní složky potravy jako mléčné výrobky nebo obiloviny.
Držíme palce,
Michal Závacký, ProAlergiky