Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Jak rychle je potřeba sníst čerstvě upečený dort při histaminové intoleranci

Dobrý den, dceři byla zjištěna histaminová intolerance a potřebovala bych poradit. Pokud upecu dort s mascarpone, palačinky nebo buchtu (z potravin, které jsou povolené u Hit) a budu jej uchovávat v lednici, může si to dcera dát jen po upečení nebo třeba i za pár hodin? A když spotřebují polovinu čerstvé smetany, můžu zbytek použít i druhý den? Děkuji Dvořáková

Irena Dvořáková

Odpověď

Dobrý den, paní Dvořáková,

trvanlivost dortu s ohledem na obsah histaminu je obtížné odhadnout, ale pokud jej vyrobíte ze surovin vhodných pro HIT, tj. co nejčerstvějších vajec a mléčných výrobků a bez ovocných složek, které by se mohly rozkvasit, pak by neměl degradovat tak rychle, aby si jej dcera nemohla dopřát i na druhý den. Otevřená čerstvá smetana by rovněž měla zůstat bezpečná, pokud ji dobře uzavřete, uložíte v chladničce a spotřebujete do 24 hodin. 

Držíme palce, ať se dort povede!

Michal Závacký, ProAlergiky

Související dotazy v poradně

Dieta, probiotika a enzym při histaminové intoleranci u malých dětí
Doplňky s kolagenem při histaminové intoleranci
Dotaz k histaminové alergii
Enzym DAO pro malé 16měsíční dítě

Související články

Histaminová intolerance - diagnostika a příznaky
Léčba histaminové intolerance
Tolerance histaminu - individuální záležitost

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Literatura

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlost dodaní“
Ověřený zákazník před 21 hodinami
  • vše v pořádku
Ověřený zákazník před 3 dny
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 9 dny