Dobrý den, již delší dobu mě trápí zažívací problémy různého charakteru (nafouklé břicho, plynatost, říhání, pocit plnosti, knedlík v krku). Mám pocit, že jsou výrazně ovlivněny fází cyklu (cca od 16 do 28 jsem užívala bez přestávky hormonální antikoncepci), poté jsem ji vysadila a najednou se začaly objevovat zažívací problémy různého charakteru, do té doby jsem nikdy na žádné zažívací problémy netrpěla (hormonální testy mi nicméně vyšly v pořádku). Paní doktorka mi udělala test nesnášenlivosti laktózy a vyšlo mi v něm “pozitivní anti naturální gliadin IgG ELISA s hodnotou 22,50 a dále pozitivní anti krav.mléko IgG ELISA s hodnotou 1,103. Dále jsem byla na testech na hystamin, kde mi vyšlo “histamin degradační test 20”. Chápu tedy správně, že mám horší trávení hystaminu, ale u laktózy tomu nerozumím. Paní doktorka mi řekla, že mám intoleranci laktózy, přitom někdy si dám vyloženě “laktózovou věc” a nic mi není. Mohu tedy nějaké typy mléčných výrobků nebo vůbec žádné? Mnohokrát děkuji za vysvětlení.
Odpověď
Dobrý den, Aneto,
ve vaší komunikaci s lékařkou muselo dojít k nějakému zásadnímu nedorozumění, protože v laboratorních výsledcích, které citujete ve svém dotazu, není o laktóze ani zmínka. Intolerance laktózy se dá odhalit biopsií tenkého střeva nebo dechovým testem, ale ne z krve.
Testy protilátek typu IgG proti potravinám (gliadin je jedna z bílkovin v pšenici) nemají ve vztahu k potravinové intoleranci žádnou vypovídací hodnotu a v podstatě jsou podvodem na pacienty.
Histamin degradační test neboli test hladiny enzymu diaminooxidáza v krevní plazmě je orientačním testem při diagnóze histaminové intolerance a hodnota 20 U/ml je normální.
Žádný z vámi zmíněných testů tedy není dostatečným důvodem pro zásah do vašeho jídelníčku. Doporučuji vám vést si evidenci stravy a pozorovaných potíží, abyste vy sama měla představu, které konkrétní potraviny mohou stát za vašimi zdravotními potížemi, a mohla ji následně sdílet s ošetřujícím lékařem.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky