Dobrý den, mám podezření na histaminovou intoleranci, zatím ale cekam až se dostanu na vyšetření k lékaři. Nerozumím u diety pri HI, jak to je tedy se skladováním potravin. Pokud si tedy upeču/uvařim neco doma, musim to snist hned? Treba kolac nebo maso s ryzi, ktere jsou sami o sobe nizkohistaminove? Dekuji
Odpověď
Dobrý den, paní Ublová,
vařením ani pečením jídla se bohužel rozkladné procesy nezastaví, naopak se mohou rozběhnout nové, a tak v něm přirozeně dochází k uvolňování histaminu z rozkládajících se bílkovin, a to i když k přípravě jídla použijete nízkohistaminové suroviny. Proto platí doporučení jíst při histaminové intoleranci všechna jídla co nejdříve po tepelné úpravě.
Rozkladné procesy můžete jen zpomalit, a to zejména rychlým hlubokým zamražením, které pak umožňuje dlouhodobé skladování hotových pokrmů. Pro krátkodobé skladování, například když si doma chystáte oběd nebo svačinu do práce či do školy, doporučujeme používat vakuovací dózy a jídlo v nich uchovávat v chladničce. Odčerpání vzduchu totiž rozklad bílkovin také zpomalí.
Ať se vám daří,
Michal Závacký, ProAlergiky