Infolinka 541 212 450


Přehled jednodruhových bezlepkových mouk a jejich využití

Kukuřičná mouka má univerzální použití. Hodí se jak pro sladkou, tak slanou kuchyni, na chléb i jiné druhy pečiva. (foto: Tycoon751 | Dreamstime.com)

Kukuřičná mouka má univerzální použití. Hodí se jak pro sladkou, tak slanou kuchyni, na chléb i jiné druhy pečiva. (foto: Tycoon751 | Dreamstime.com)


Pokusili jsme se tak trochu o „nemožné“ a zmapovali, které druhy přirozeně bezlepkových mouk jsou v ČR k dostání, k čemu a v jakém poměru je nejvhodnější je používat a které důležité látky dodají našemu tělu. Pakliže tento výčet není úplný, budeme rádi, pokud nám ho pomůžete rozšířit a podělíte se s námi v rámci komentářů o své zkušenosti s moukami, které v naší tabulce nejsou uvedené.

Hlavní nutriční význam – snažili jsme se o kompromis mezi přehledností a kompletním výčtem složení. Proto zmiňujeme pouze nejpodstatnější látky (konkrétní minerály, vitaminy, aminokyseliny apod.), jejichž obsah je pro danou mouku charakteristický. Leckde to nebylo úplně jednoduché, neboť zvláště některé mouky jsou esenciálními látkami nezbytnými pro správné fungování našeho těla přímo „nadupané“.

Chuť mouky – nezbytná informace, které nám nastiňuje možné využití – pečení (sladké, slané), vaření – masová jídla, zeleninová, sladké pokrmy apod.

S chutí souvisí i procentuální zastoupení (množství) konkrétní jednodruhové mouky, kterou nahrazujeme univerzální bezlepkovou směs. Obecně lze říci, že čím více je mouka aromatická, tím méně jí používáme. Např. čiroková mouka má pro mne natolik zemitou pachuť, že ji opravdu používám max. jako náhradu 1/3 univerzální směsi. Není to ovšem jediný ukazatel.

Podstatný je také účel použití, zejména jedná-li se o kynutá těsta. V tomto případě se doporučuje nahrazovat většinou max. 20–30 %, aby se nenarušila schopnost kynutí.

Také cena mouky není při rozhodování zanedbatelná. I když např. skvělé cukroví můžeme udělat pouze z arašídové mouky, byla by jeho výrobní cena značná. Proto často volíme kompromis – nahradíme pouze část směsi, což postačí k podstatnému zlepšení chuti a nezruinujeme tím rodinný rozpočet. A opomenout nelze samozřejmě ani chuťové buňky každého z nás – proto berte procentuální údaje pouze jako orientační.

Přehled jednodruhových bezlepkových mouk (PDF ke stažení)

Všem přejeme, aby se vám s přirozeně bezlepkovými moukami dobře pracovalo a nové pokrmy se vydařily! A dopředu děkujeme za všechny vaše postřehy, které rádi v rámci aktualizace zakomponujeme do našeho přehledu.


Články na podobné téma