Postup přípravy
Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně.
Postup pro pekárnu: Do pekárny nalijeme zakysanou smetanu a pak jeden kelímek od smetany teplé vody. Pak do kelímku přilijeme teplé mléko, přisypeme cukr, trochu mouky a sušené droždí. Kelímek necháme v teple (aktivovat droždí) a až budou na povrchu bublinky, přidáme do pekárny. Dále přidáváme ostatní suroviny tak, jak jsou psané v seznamu. Necháme umíchat těsto. Množství těsta je na jeden srnčí hřbet a dvě housky.
Vymažeme a vysypeme formu, nalijeme těsto a necháme kynout asi hodinu v teple. Ideálně nakyne v předehřáté troubě na 50 - 60 °C. Před samotným pečením ještě povrch lehce potřeme vodou (mašlovačkou nebo namočenýma rukama).
Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 - 25minut. Nezapomeneme dát do trouby kastrůlek s vodou. Ke konci pečení snížíme teplotu na 200 °C. Housky budou upečené dříve než chleba. Pozor, každá trouba peče jinak, čas i teplotu berte tedy jako orientační.
Chlebík je nadýchaný, voňavý a hlavně díky smetaně úžasně vláčný. Chutná i úplně samotný.