Postup přípravy
Smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl (a příp. xanthanovou gumu). Smíchejte olej s mlékem a přidejte je k suchým surovinám. Nakonec přidejte ovoce, vanilku a dobře promíchejte. Rozdělte dle hmotnosti na 10 muffinů a pečte při 180–200 °C přibližně 15–20 minut.
Tip: Při přípravě muffinů využijte opravdu sladké ovoce – zralé banány, hrušky aj. Chuťově méně výrazné ovoce, jako jsou např. borůvky z tržní sítě, muffiny sice dochutí, ale chuť není následně příliš výrazná.
Muffiny podle tohoto receptu je možné využít k zavádění mléčné stravy podle mléčného žebříku.
Množství mléka a mléčné bílkoviny v porci:
- polovina muffinu: 0,4125 g mléčné bílkoviny, tzn. 12,5 ml mléka
- celý muffin: 0,825 g mléčné bílkoviny, tzn. 25 ml mléka
Zdroj: pracovní skupina pro potravinové alergie při České asociaci nutričních terapeutů