Postup přípravy
Mouku smíchejte s kondenzovaným mlékem, přidejte tuk/olej, ovoce (pokud je příliš suché, můžete ho přidat trochu více) a vanilku.
Pokud připravujete bezlepkovou variantu, smíchejte nejprve mouku s xanthanovou gumou a poté přidejte ostatní suroviny.
Vypracované těsto zvažte na kuchyňské váze, rozdělte na 20 kousků o stejné hmotnosti a vytvarujte z nich placky o tloušťce cca 0,5 cm. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 10–15 minut.
Tip: Těsto nechejte po zpracování 30 minut odpočinout v lednici zabalené do potravinářské folie, bude se s ním lépe pracovat. Odvážené kousky těsta vytvarujte nejprve do kuliček a skleničkou s plochým dnem vytlačte do tvaru placky.
Sušenky podle tohoto receptu je možné využít k zavádění mléčné stravy podle mléčného žebříku.
Množství mléka a mléčné bílkoviny v porci:
- jedna sušenka: 0,0375 g mléčné bílkoviny, tzn. 1,14 ml mléka
- tři sušenky: 0,1125 g mléčné bílkoviny, tzn. 3,4 ml mléka
Zdroj: pracovní skupina pro potravinové alergie při České asociaci nutričních terapeutů