Postup přípravy
Hnědý korpus: V jedné míse vyšleháme bílky s polovinou cukru do sněhu a v druhé žloutky s druhou polovinou cukru do pěny. Sníh z bílků se vmíchá do žloutkové pěny. Pak přidáme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a vše promícháme. Naposled za stálého míchání vlijeme olej. Vymažeme a vysypeme formu a do ní těsto nalijeme. Pečeme na 180 stupňů asi 45 min.
Světlý korpus: V míse ušleháme do husté pěny celá vejce a cukr, postupně přisypeme mouku, ořechy a prášek do pečiva. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 30 minut.
Krém: Kdo chce, může dát i lžíci rumu a celkově krém dochutit podle své chuti - může se do něj přidat i rozmixovaný banán, nastrouhaná čokoláda.
Fondán: Do kastrůlku si dáme želatinu a zalijeme vodou a necháme 3 minuty působit. Poté zahřejeme (ale nesmí se to vařit). K tomu přidáme med a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem (do mísy si dáme nejprve jen 700 g cukru a potom přidáváme dle potřeby). Směs si vyklopíme na vál a rukama pomazanýma Omegou zpracováváme. Hmota je docela měkká, ztuhne až po několika hodinách, proto ji dáme do lednice a necháme jí několik hodin odpočinout. Potom zpracujeme a můžeme vyvalovat. Hmota je velmi sladká, ale komu jde jen o efekt, tomu to snad nebude vadit.
Pozn.: Každý dort jsem si rozkrojila na 2 placky (kdo chce, může i na 3, záleží podle velikosti formy – já pekla ve střední formě). Placky jsem si namazala meruňkovou marmeládou, natřela slabou vrstvou krému, na něj jsem si naskládala nakrájené jahody na plátky a zatřela další vrstvou krému (krém je tekutější ale v lednici krásně po pár hodinách ztuhne). A to jsem udělala u všech placek. Nakonec jsem krémem pomazala celý dort (po stranách a nahoře) a dala do lednice zatuhnout. Po pár hodinách jsem vyválela fondán a dala na dort a dozdobila.
Autorka: Katka Fliegerová (inspirace z internetu)