Postup přípravy
Z droždí, části vlažné smetany a z poloviny cukru uděláme kvásek. V jiné míse smícháme mouku, sůl a zbytek cukru. Přidáme vzkypený kvásek. Mícháme těsto, do kterého postupně přidáváme zbytek vlažné smetany a rozpuštěný tuk. Vypracujeme těsto, které malinko posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme v teple 15 minut kynout.
Po 15 minutách rozehřejeme troubu na 180 stupňů a vložíme hrneček s vodou.
Na pomoučeném vále ještě jednou těsto propracujeme, přeneseme na plech vyložený papírem a malým válečkem vyválíme přímo na plechu. Nastrouháme jablka, posypeme skořicovým cukrem s rozinkama a pomocí papíru zavineme. Potřeme smetanou rozředěnou vodou (kdo může, tak žloutkem s vodou) a pečeme asi 35 minut.