Postup přípravy
Do mísy prosijeme mouku, přidáme 1 - 2 žloutky (poslední si necháme na finální pomazání koláče), nakrájené změklé máslo, cukr (i vanilkový), jemně mleté mandle a strouhanou citronovou kůru. Všechny přísady promícháme, vyklopíme na vál a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladu na nejméně půl hodiny, aby se těsto uleželo.
Kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou sojovou moukou. Ze 2/3 odleženého těsta si vyválíme plát o tloušťce 3 mm a vyložíme jím připravenou formu. Vytvoříme okraj vysoký asi 1 cm a zbytek těsta odřízneme. Zavařeninu dáme do misky a rozešleháme vidličkou. Potom ji navršíme na těsto a po celém povrchu ji pečlivě rozetřeme. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky, které naskládáme na koláč do tvaru mřížky. Mřížky potřeme rozešlehaným zbylým žloutkem.
Koláč pečeme asi půl hodiny při 180 °C.