Postup přípravy
Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, vodu, olej a mléko. Dobře promíchejte. Palačinky smažte na pánvi na oleji do zlatova.
Tip: Některé děti nemají rády texturu palačinek. Pro tyto děti je tu možnost uvařit malou bramboru a přidat 42 ml mléka (1,4 g bílkovin) a trochu rostlinného tuku bez mléka, přikrýt alobalem a péct v troubě 40 minut při 180–200 °C. Tento pokrm neobsahuje pšenici, jejíž přítomnost může snižovat alergenicitu bílkoviny kravského mléka, a proto může být hůře tolerován.
Palačinky podle tohoto receptu je možné využít k zavádění mléčné stravy podle mléčného žebříku.
Množství mléka a mléčné bílkoviny v porci:
- polovina palačinky: 0,693 g mléčné bílkoviny, tzn. 21 ml mléka
- celá palačinka: 1,386 g mléčné bílkoviny, tzn. 42 ml mléka
Zdroj: pracovní skupina pro potravinové alergie při České asociaci nutričních terapeutů