Postup přípravy
Pralinky nugátové: Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni, vyjmeme z lázně, necháme chvilku chladnout a pak třeba štětcem vymažeme čokoládou formu na pralinky (silikon), klidně v silné vrstvě, a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím rozehřejeme nugát a opět necháme trochu vychladnout. Vyjmeme formu s tuhnoucí čokoládou a vlijeme nugátovou vrstvu, vložíme oříšek a vložíme opět do lednice. Pak znovu rozehřejeme zbytek čokolády (případně ještě podle potřeby přidáme) a zalijeme zbytek formy čokoládou a uhladíme. Vložíme do lednice a necháme alespoň 4 hodiny tuhnout. Pralinky pak jdou dobře vyjmout.
Pralinky s mandlovou náplní: Čokoládu rozehřejeme a postupujeme jako výše. Jen místo nugátové náplně použijeme mandlovou - mandle opražíme, vložíme do misky, zalijeme smetanou, přidáme alkohol a ještě rozpuštěnou čokoládu a zamícháme. Náplň lžičkou navrstvíme na tuhnoucí čokoládu z lednice a postupujeme jako u nugátových pralinek (nechat ztuhnout a pak opět zalít čokoládou).
Marcipánovo-nugátové pralinky: Ve vodní lázni rozpustíme marcipán a nugát (dohromady). Hmotu přendáme na potravinářskou folii a rozválíme na cca 5 - 8 mm plát. Necháme v lednici ztuhnout. Pak nakrájíme jako karamelky a namočíme do rozpuštěné čokolády s kakaovým máslem (nemusí být) a necháme ztuhnout.
Poznámka: Čokoláda Callebaut se prodává po 1 kg nebo 2,5 kg, tmavá neobsahuje mléko. Nugát bez mléka seženete také v cukrářských potřebách. Nezapomeňte se ale vždy dotazovat, zda je opavdu bez mléka. Byl k dostání i v Globusu. Hlavně nezkoušejte použít Nutelu, nemůžu pak ručit za to, že se pralinky povedou.