Postup přípravy
Nejdříve si připravíme zelí. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme okapané zelí (je-li příliš kyselé, můžeme ho propláchnout) a kmín. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Zahustíme 2 lžičkami škrobu (solamylu) rozmíchaného ve 100 ml studené vody. Dochutíme octem, cukrem a solí.
Brambory oloupeme a syrové nastrouháme najemno. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vhodnou hustotu poznáme tak, že na zkoušku dáme několik halušek vařit a pozorujeme, jestli se nerozváří. Těsto protlačujeme přes speciální cedník na halušky do vroucí osolené vody (vařila jsem nadvakrát). Promícháme, abychom halušky odlepili ode dna. Přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Poté pomocí cedníku vylovíme do mísy a promísíme se zelím. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.