Postup přípravy
Na oleji osmažíme nakrájenou jarní cibuli, přidáme rozmražený špenát a nadrobno nakrájený česnek. Osolíme, opepříme, přidáme chilli a krátce povaříme.
Bešamel: Rozpustime máslo, přisypeme obě mouky a uděláme světlou jíšku. Zalijeme bezlaktózovým mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Přilijeme bezlaktózovou smetanu, nastrouháme trošku muškatového oříšku a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a opepříme.
Pak střídavě vrstvíme do zapékací misky. Prvni je tenká vrstva bešamelu, lasagne (nevařené), špenát, bešamel, lasagne, špenát, bešamel, lasagne...a poslední vrstva bešamelu.
Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Půl hodiny pečeme, pak odendáme alobal a dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu asi 10 min.
Kdo má chuť, může mezi každou vrstvu před bešamelem nastrouhat bezlaktózový sýr.
Tip: Kdo nemůže použít mléčné výrobky, nechť nahradí rostlinnými ;-).