Postup přípravy
1. V domácí pekárně:
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu "pomoct". Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
2. V troubě:
Nejdříve si připravíme kvásek - ve 200 ml vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím do hlubší mísy navážíme sypké suroviny a promícháme je. Poté přidáme olej, ocet, kvásek a zalijeme zbylou vodou. Těsto důkladně propracujeme a přendáme do formy na chléb (osvědčila se mi kameninová nebo silikonová). Necháme 45 minut kynout na teplém místě. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme 45 minut. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.