úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tmavý bezlepkový chléb s karobem

Tmavý bezlepkový chléb s karobem

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 46 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 480 ml vlažné vody
450 g bezlepkové mouky (Doves farm tmavá chlebová nebo Doves farm bílá bez lepku, případně jejich směs)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce jablečné vlákniny
1 lžíce karobu
1 lžíce mletého lněného semínka
1.5 kávové lžičky soli
1.5 lžičky sušeného droždí
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička mletého kmínu
Postup přípravy:

1. V domácí pekárně:
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu "pomoct". Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

2. V troubě:
Nejdříve si připravíme kvásek - ve 200 ml vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím do hlubší mísy navážíme sypké suroviny a promícháme je. Poté přidáme olej, ocet, kvásek a zalijeme zbylou vodou. Těsto důkladně propracujeme a přendáme do formy na chléb (osvědčila se mi kameninová nebo silikonová). Necháme 45 minut kynout na teplém místě. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme 45 minut. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Autor: petram

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte