Infolinka 541 212 450


Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí

Co vám nedělá dobře? Udělejte si kompletní přehled všeho, co jíte

Co vám nedělá dobře? Udělejte si kompletní přehled všeho, co jíte


Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením. V mnoha případech je však problém určit, které konkrétní potraviny jsou zdrojem potíží. Jak se můžete dostat potravinovým alergenům na stopu?

Příliš mnoho variant reakcí ztěžuje diagnózu

Reakce na potraviny mohou probíhat okamžitě už během polykání, ale také na sebe mohou nechat čekat několik hodin či dní. To, jak dlouhá bude prodleva mezi pozřením potraviny a objevením se příznaků, záleží na druhu potraviny a hlavně individuálním „nastavení“ vašeho organismu.

Nežádoucí reakce se mohou projevovat na různých částech těla – nejen v zažívacím ústrojí, ale i na pokožce či dýchacích cestách. Mohou přicházet s velmi různým časovým odstupem od pozření – od minut až po dny, výjimečně i později.

Třeba kožní vyrážka nebo průjmy mohou být reakcí na jídlo, které jste měli před mnoha hodinami, i když jste mezitím už snědli a vypili spoustu dalších věcí. To velmi ztěžuje odhalení viníka.

Bohužel téměř každá potravina může vyvolat nějakou zdravotní komplikaci, ať už je problém v samotné potravině (zkažená, jedovatá, kontaminovaná bakteriemi), nebo ve vás (alergie, intolerance).

Před návštěvou lékaře si svůj jídelníček zapisujte

Abychom vám pátrání po nevyhovujících potravinách ulehčili, vytvořili jsme jednoduchou tabulku, do které si budete zapisovat všechno, co jíte, a také všechny zdravotní potíže, které budete pozorovat. Tabulka je připravena na jeden týden, nicméně doporučujeme vytisknout si aspoň tři kopie, protože jeden týden pozorování nemusí stačit.


Tabulka pro evidenci stravy

(PDF ke stažení, 2 strany)

 

 

 

 

Tabulka je určena zejména dospělým a dětem od zhruba dvou let. Jejím cílem je zúžit seznam potravin tak, aby se dalo dalším lékařským vyšetřením určit, které jsou příčinou potíží. Je ve vašem zájmu co nejpřesněji lékaři popsat podezřelé potraviny a tím ho nasměrovat. Čím dříve budete znát diagnózu, tím dříve se může nasadit potřebná léčba nebo dieta.

I v restauraci či jídelně byste měli znát, z čeho je jídlo vyrobeno

V jakých případech se vám bude taková evidence hodit?

  • Pokud pozorujete nežádoucí reakce na jídlo, ale nejste schopni určit konkrétní nevyhovující potravinu ­– například z důvodu vyššího množství ingrediencí ve vašem jídle nebo proto, že k reakci nedochází bezprostředně po konzumaci.
  • Předpokladem samozřejmě je, abyste se po dobu sledování stravovali tak, jak jste zvyklí, to znamená bezdůvodně nevynechávali žádné potraviny.  

S vyplněnými tabulkami se vydejte za svým praktickým lékařem anebo rovnou za alergologem, pokud se už u něj léčíte a zároveň jste přesvědčeni, že pozorované potíže jsou alergického původu.

Náš tip: Jak probíhá diagnóza různých potravinových přecitlivělostí a na jaké další otázky se vás může lékař ptát, to se dočtete v článku Diagnostika a léčba potravinové alergie a intolerance.

U nejmenších dětí nemusí být diagnóza u lékaře možná

Pokud má potíže s potravinami malé dítě do věku zhruba dvou let, může se vám stát, že ho lékař odmítne otestovat na potravinové alergie. I když za ním přijdete se seznamem konkrétních podezřelých potravin. Alergologické testy jsou totiž v takto nízkém věku často neprůkazné a zavádějící.

Jedinou možností, jak odhalit potraviny, které vadí, je testovací eliminační dieta. Tento test vám sice neřekne, jestli důvodem přecitlivělosti na jídlo je alergie, nebo něco jiného, zato funguje poměrně spolehlivě. Vyžaduje však velkou trpělivost ze strany rodiče.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s odhalováním potravinových alergií? Je pro vás naše tabulka užitečná? Anebo k ní máte nějaké připomínky? Komentujte.


Články na podobné téma