Infolinka 541 212 450

Bezlepková vánočka

INGREDIENCE

Poloviční dávka: 150 g Schär mix B 125 ml mléka 70 g zlaté jizerky 60 g cukru 60 g Hery či jiného tuku 50 g Schär Farine 1 vejce vanilkový cukr 2 lžičky droždí 1 lžička psyllia špetka soli rozinky namočené v rumu...



POSTUP

Psyllium dáme do mléka a necháme nabobtnat. Čím déle,tím lépe. Zaděláme a necháme kynout v pekárně, kam se dají jako první tekuté ingredience, pak sypké a nakonec droždí. V pekárně nastavím program těsto, cca 1,5 hodiny, včetně kynutí.

Na pomoučněný vál dáme vykynuté těsto, lehce podsypeme a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ty rozválíme dlaní na prameny, stejně dlouhé. První část pleteme ze 4 dílů, přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí, pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce.

Druhý díl pleteme ze tří dílů, klasicky jako cop a třetí díl pouze zamotáme dva prameny.

Potřeme bílkem,posypeme nasekanými mandlemi. Necháme ještě 15 minut odpočinout.

Aby se vánočka při pečení nerozjela, zapícháme do ní špejle tak, by špejle držely vždy 2 - 3 díly, ne jen jeden.

Pečeme na 200 °C klasicky cca 7 minut, pak stáhneme na 160 °C a pečeme cca ještě 40 - 45 minut, dle trouby.

Po upečení necháme chladnout na mřížce.

První den chutná jako lepková, druhý a třetí den je také dobrá, ale je ještě lepší, když se nechá malinko ohřát v mikrovlnce ;-).

 

 

 

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

3 h 0 min

Hodnocení

3.6x
(Hodnotilo 18 lidí)

Kategorie