Infolinka 541 212 450

Bezlepkový dort

INGREDIENCE

Těsto: 250 g mouky Zlatá Jizerka 200 g cukru moučka 5 vajec 10 lžic horké vody půl prášku do pečiva Krém: 1 konzerva salka (povaříme ve vodě cca 2,5 h) 250 ml mléka 1 máslo 1 karamelový puding Fondán: 200 g cukru moučka 23 g medu 15 ml vody 1/2 lžičky želatiny Posyp dortu: 150 g nastrouhaných ořechů 100 g čokolady - hořká, na vaření



POSTUP

Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme do pěny a přidáváme postupně vodu, pak cukr a šleháme do husté pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny, postupně přimicháváme mouky s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme zbytek sněhu. Dáme do formy vymazané a vysypané Jizerkou. Pečeme při 170 °C do zlatova.

Poznámka: Kulatou formu s vyjimatelným dnem nevysypávám, na dno dám pečící papír. "Pevné" formy vysypavám

Rozpis na:

6 vajec, 240 g cukru, 336 g mouky, 12 lžic horké vody, půl prášku do pečiva

7 vajec, 280 g cukru, 390 g mouky, 14 lžic horké vody, 3/4 prášku do pečiva

8 vajec, 320 g cukru, 440 g mouky, 16 lžic horké vody, prášek do pečiva

Medvěd byl z 8 vajec - (forma 37 x25x10)

Krém: Karamelový puding uvaříme s 1 lžíci cukru ve 250 ml mléka (po uvaření míchat ve studené lázni do zchladnutí). Máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamel, Salko a postupně přidáváme puding (pokud moc z hrudkovatěl, přepasírujeme přes sítko).

Dort rozkrojíme, namažeme trochou marmelády a pak krémem. Krémem obmažeme i celý dort. Posypeme čokoládou s ořechy.

Dozdobíme dle fantazie - na tlapky, bříško byl použitý fondán. Ten připravíme tak, že si želatinu necháme nejdříve nabobtnat (cca 3 min) a pak zahřejeme. Nesmí se ale vařit! Přidáme med, necháme rozpustit – pořad se to nesmí vařit. Necháme vychladnout a zpracujeme s moučkovým cukrem. 6 - 10 hod. necháme odpočnout na kuchyňské lince.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 45 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 15 lidí)

Kategorie