Boloňské ragů: 500 g zralých, čerstvých či konzervovaných soudečkovitých loupaných italských rajčat (rozmělněných, včetně šťávy) 350 g kvalitního, ale ne moc suchého mletého masa (na 2 díly hovězího 1 díl vepřového) 200 ml dobrého červeného nebo bílého suššího vína 2 menší stvoly řapíkatého celeru (pokrájené) 1 větší mrkev (jemně nastrouhaná nebo nakrájená) 1 menší cibule (jemně pokrájená) cca 70 g celeru (jemně nastrouhaného) 3 – 4 lžíce olivového oleje (část lze nahradit máslem) sůl čerstvě mletý pepř strouhaný muškátový oříšek balíček bezlepkových lasagní (používám z Marks and Spencer nebo Schar) Bešamel podle Zdeňka Pohlreicha: 500 ml mléka 40 g másla 40 g bezlepkové mouky Schar Universal 2 bobkové listy špetka muškátového ořechu nebo květu sůl bílý pepř Parmezán (dle chuti) a Mozzarela (balíček) na pokladení lasagní