Infolinka 541 212 450

Bramborový mazanec se sádlem

INGREDIENCE

400 g bezlepkové mouky (protože je v rozpisu polohrubá, dala jsem 250 g bezl. Schar mix C, 100 g polohr. kukuřičné a 50 g pohankové – může být místo toho i 50 g jabl. vlákniny) + 5 g xantanové gumy (NEMUSÍ BÝT!) 2 velké uvařené brambory (cca 200 g - varný typ B nebo C) 100 ml mléka či vody 3 lžíce krupicového cukru 1 žloutek 1 vejce 80 g sádla 50 g medu 30 g sušených krájených meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat) 30 g jablečných křížal 20 g čerstvého droždí špetka soli 1 bílek na potření (můžeme potřít jen žloutkem nebo vodou) 50 g mandlí na posyp pečící papír na plech



POSTUP

Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Droždí smícháme s jednou lžící cukru a vlažným mlékem. Přidáme lžíci mouky a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme mouky, nastr. brambory, žloutek, vejce, sůl, zbývající cukr, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky, med a vzešlý kvásek. Vše zlehka propracujeme, přidáme rozpuštěné zchladlé sádlo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého na plechu vytvoříme mazanec. Nakrojíme kříž, potřeme bílkem či žloutkem, posypeme mandlemi a necháme cca 30 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 180 °C asi 15 minut, pak dopékáme při 160 °C asi 30 minut. Během pečení (pokud se připéká shora) – překryjeme alobalem.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 40 min

Hodnocení

4.4x
(Hodnotilo 116 lidí)

Kategorie