Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Jak se vyhnout plísním doma i venku

Plíseň může z blízka vypadat hezky, ale většina druhů člověku spíše škodí (foto: Penseel)
Plíseň může z blízka vypadat hezky, ale většina druhů člověku spíše škodí (foto: Penseel)

Alergenem plísní jsou jejich spory (mikroskopické rozmnožovací výtrusy), které se šíří vzduchem stejně jako prach. Tyto spory se usazují v dýchacích cestách a u citlivých osob způsobují alergické a astmatické záchvaty.

Čím více se alergik alergenům plísní vystavuje, tím více se jeho onemocnění komplikuje. Alergie se může rozšiřovat i na další alergeny nebo může přecházet na jiné orgány těla, například z nosu na plíce. Navíc některé plísně jsou schopny produkovat jedy zvané mykotoxiny, jiné zase vyvolávají plísňové infekce (mykózy). Proto je na místě se plísním vyhýbat.

 

(foto: Getty images ISIFA)
(foto: Getty images ISIFA)

 

Plísně jsou vzdušný alergen, který se vyskytuje jak v domácím, tak venkovním prostředí. Spory plísní přilétají otevřenými okny stejně jako pylová zrna. Plísňová ložiska jsou schopna přežívat ve zdech, nábytku i dalších materiálech dlouhé roky.

Likvidace stávajících plísní v bytě

Prvním a nejdůležitějším krokem je úprava domácího pro­středí. Je nutné najít všechna ložiska plísní a odstranit je vhodným protiplísňovým (fungicidním) přípravkem. Na omyvatelné plochy (dlaždičky, okna, chladnička apod.) jsou účinné přípravky na bázi lihu. Domácí plísně se rády skrývají v rozích místností, za nábytkem, pod kobercem či pod tapetami.

V domácnosti, ve které žije osoba alergická na plísně, bychom měli hlídat různé kazící se potraviny. I v chladničce! Pozor také na zbytky jídel v odpadkovém koši.

Snížit vlhkost vzduchu odvlhčovačem

Vlhkost vzduchu v domácnosti by neměla dlouhodobě překračovat 60 %. Obezřetní musíme být zejména v místnostech, které snadno podléhají vlhnutí (koupelna, kuchyň, spižírna, prádelna, sklep).

Problémy s nadbytečnou vlhkostí se mohou objevit nejen ve starých či málo obývaných domech, ale i v novostavbách a rekonstruovaných domech. Velkým rizikem jsou domy, které byly zaplaveny nebo kterým netěsní střecha.

Pokud nepomáhá pravidelné větrání ani vytápění, je nutné udržovat vlhkost v rozumných mezích pomocí odvlhčovače vzduchu. Jedná se o přístroj, který odsává vodní páry ze vzduchu. Pomáhá si při tom ventilátorem, který obstarává cirkulaci vzduchu v odvlhčované místnosti.

 

Odvlhčovač - praktický pomocník při boji s vlhkostí
Odvlhčovač - praktický pomocník při boji s vlhkostí

 

Tip: Odvlhčovač je vhodné vybírat podle velikosti místnosti, ve které bude primárně používán. Podrobnosti najdete zde: Nákupní rádce pro výběr odvlhčovače.

K měření vlhkosti vzduchu se nejčastěji používají meteostanice nebo samostatné vlhkoměry.

Čističky vzduchu si poradí se sporami plísní

Při plísňové alergii bohužel hlídání vlhkosti v místnostech nemusí stačit. Spory plísní rostoucích v přírodě jsou běžnou součástí vzduchu, a tak během větrání snadno pronikají do domovů a na pracoviště. Nejhorší bývá situace během vlhkého léta.

Jednou z mála možností, jak odstranit spory plísní ze vzduchu v interiérech, jsou čističky vzduchu. Spory plísní jsou velmi malé a lehké. Díky silnému ventilátoru a účinnému filtru (nejčastěji typ HEPA) si čistička s polétavými plísněmi poradí snadno a rychle.

Čistička vzduchu by měla výkonnostně odpovídat velikosti místnosti, ve které bude používána. Pro alergika je ideální, aby byla schopna přefiltrovat 4krát za hodinu všechen vzduch v místnosti.

 

Čistička vzduchu účinně odstraňuje spory plísní, ale i další alergeny, viry a nebezpečné plyny
Čistička vzduchu účinně odstraňuje spory plísní, ale i další alergeny, viry a nebezpečné plyny

 

Tip: Čističku vybírejte pečlivě, je to investice na několik let dopředu. Další odborné informace vám poskytne Nákupní rádce pro výběr čističky vzduchu.

 

Pravidelný úklid a „protiplísňová domácí pravidla“

Spory plísní, ať už pocházejí odkudkoli, se uchycují na všech nerovných a chlupatých površích. Velké množství spor se nachází v domácím prachu. Aby se spory nevracely do vzduchu, je potřeba pravidelně uklízet. Používat kvalitní vysavač a povrchy, které se vysávat nedají, stírat vlhkým hadrem.

Zárodky plísní usídlené ve starých matracích, čalouněných křeslech, pohovkách a kobercích pomůže odstranit sprej proti roztočům a dalším alergenům. Dokáže alergeny zneutralizovat. V kombinaci s vysavačem se jedná o velmi účinný způsob, jak čistit textilní předměty, které se nedají prát.

 

Spreje proti alergenům jsou účinné i na plísně
Spreje proti alergenům jsou účinné i na plísně

Houby na nádobí, utěrky, hadry a mopy po použití pereme a necháváme dobře uschnout. Pravidelně kontrolujeme vodovodní baterie a sifony, zda z nich neuniká voda. Několikrát do roka čistíme vnitřní prostor chladničky.

Namísto koberců, ve kterých se drží vlhkost, jsou vhodnější podlahy z linolea nebo betonu, a to alespoň v přízemních místnostech. Proti vlhkým zdem lze podniknout preventivní opatření například v podobě stavební izolace nebo protiplísňového nátěru zdí.

Zárodky plísní se mohou tvořit i v tapetách, proto je vhodné se těchto ozdob zbavit. Samozřejmostí by měla být pravidelná kontrola skladovaných potravin. Je vhodné omezit pěstování pokojových rostlin – plísně v hlíně nemusejí být patrné. Pravidelně je potřeba čistit klimatizace, ve kterých se plísně rády uhnízďují.

Spory plísní si nosíme domů na vlasech a oblečení, na kterých ulpívají. Snažíme se proto převlékat už v předsíni a tam také venkovní oblečení uchovat. Před spaním bychom se také měli osprchovat a umýt si vlasy.

Komplikací může být plísňová infekce nohou, proto je dobré dodržovat standardní hygienická opatření: udržovat chodidla v suchu, nosit bavlněné ponožky, střídat obuv, nenosit cizí obuv, na plovárnách nosit přezůvky atd.

Prádlo v pylové sezoně nesušíme venku, kde na sebe může nalapat spory venkovních plísní. Jenže uvnitř zase může způsobovat nadměrné zvyšování vzdušné vlhkosti. Řešením mohou být sušičky prádla.

Při alergii na plísně zbytečně nenavštěvujeme staré neudržované domy, chaty, ale ani prodejny starožitností či zanedbané knihovny a archivy.

Jak mít co nejméně problémů v přírodě

Vyhýbání se plísním je ve venkovním prostředí obtížnější, ale čím více z následujících pravidel budeme dodržovat, tím méně alergických reakcí zažijeme:

  • Sledujeme pylové zpravodajství, abychom znali výskyty plísňových spor v ovzduší. S předstihem si necháme předepsat potřebné léky nebo si koupíme nějaký nosní přípravek.
  • Pro plísňového alergika je nevhodný pobyt v přírodě po dešti nebo za mlhy, kdy se spory nejvíce uvolňují. Lepší je vyhýbat se lesům a starým sadům, kde je plísní zvýšená koncentrace.
  • Při procházkách nebo projížďkách na kole si chráníme oči brýlemi.
  • Při jízdě autem nevětráme oknem. Existují různé druhy vzduchových filtrů do aut, z nichž některé dokáží zachycovat i spory plísní. Pozor však na neudržovanou klimatizaci, ve které se plísně mohou množit.
  • Vyhýbáme se seníkům, polím se zralým obilím, kompostům, spadanému listí či mrtvým stromům. Bývají často plísněmi napadeny.
  • Pokud se při nějaké činnosti nemůžeme plísním vyhnout, použijeme dýchací masku.

V kritickém období se vyhýbáme různým dráždivým látkám, které by mohly příznaky zhoršovat – pobyt v zakouřeném nebo prašném prostředí, kontakt s těkavými látkami, čisticími prostředky a dalšími chemikáliemi atd.

Očista a posilování dýchacích cest inhalací

Před plísněmi není úniku, zejména ve venkovním prostředí. Zdravotní stav dýchacích cest a jejich odolnost vůči alergenům se ale dá výrazně zlepšit pořízením inhalátoru. Inhalátor je jednoduchý přístroj, který z minerální nebo slané vody vyrábí léčebnou mlžinu (studenou páru). Vdechováním této mlžiny se ošetřují dýchací cesty:

  • odstraňují se alergeny a další nečistoty usazené na sliznici
  • zmenšují se otoky znesnadňující dýchání
  • rozpouští se nadbytečný hlen
  • zvyšuje se odolnost dýchacího ústrojí proti alergenům i choroboplodným zárodkům

 

Inhalace pár minut denně může mít výrazný léčebný účinek
Inhalace pár minut denně může mít výrazný léčebný účinek

 

 Tip: Máme pro vás podrobný návod, na co se zaměřit při výběru inhalátoru.

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků

Související články

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu prospěšná právě pro vás.
Astma
7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Atopický ekzém, je poměrně časté chronické kožní onemocnění, které postihuje dospělé i děti. Trpí jím až 20 % populace...
Alergie na lepek (mouku) Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
7 tipů, jak držet ekzém pod kontrolou
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Odkvetením travin pylová sezona nekončí. V srpnu a září jsou hlavními alergeny pelyněk a ambrozie. Jsou to plevelné byliny...
Alergie na pyl
Agresivní pyl ambrozie je nevítaným hostem domácností alergiků
Alergenové vakcíny
„Dobrý den, pane doktore, mám alergickou rýmu a astma. Několik let chodím na alergologii a při poslední kontrole mi naše...
Alergenové vakcíny
Alergeny v domácnosti
Úprava domácího prostředí alergika patří vedle pravidelné spolupráce s ošetřujícím lékařem, k významným možnostem zlepšení...
Alergeny v domácnosti
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Nežádoucí reakce po konzumaci potravin jsou zcela běžný jev. A potravinová alergie přitom nemusí být jediným vysvětlením...
Alergie na potraviny
Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí
Alergici, pozor na burčák
Alergickou reakci na vosí jed může spustit čerstvá hroznová šťáva nebo mladé víno, tvrdí španělští lékaři, kterým se prý...
Alergie na včelu, vosu a jiný hmyz Alergie na potraviny
Alergici, pozor na burčák
Alergická rýma
Alergická rýma je definována jako alergický zánět nosní sliznice. Projevuje se kýcháním, svěděním, hypersekrecí a ucpáním...
Alergická rýma

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 3 dny