V první části testování sójové smetany Bio Provamel jste se dozvěděli o skupině testujících, chuti, vůni, konzistenci a širokém využití smetany, včetně receptů od testujících. Nyní se podíváme na balení a srovnání s ostatními typy rostlinných smetan.
Ideální velikost balení a možnost opakovaného uzavírání
Zajímalo nás také, jak by testující ohodnotili praktičnost balení. Názor slečny Adély a její rodiny je tento: „Nejvíce oceňujeme možnost opětovného uzavírání, protože obvykle nespotřebujeme celé balení naráz. Jsme tedy velmi rádi i za to, že trvanlivost smetany přetrvává i pár dní po otevření“. Dalším pozitivem je dle testujících praktické a snadné otevírání a taktéž velikost balení (250 ml), kterou většina považuje za ideální.
Ale zazněl i názor opačný. Lindě by klidně stačil jednodušší obal, bez plastového uzávěru, neboť smetanu vždy použije najednou. Obdobný názor má i další z testujících – Pavlína. Obě spotřebitelky se shodly, že stejně odstřihnou vrchní část krabičky, aby „ani trocha nepřišla nazmar“.
Radka by navrhovala výrobci vylepšit čitelnost některých informací na obalu. Jako příklad uvádí dobu skladování, kterou dlouho hledala.
Provamel sójová smetana versus jiné na trhu
Požádali jsme testující, zdali by mohli porovnat sójovou smetanu Provamel s obdobnými rostlinnými výrobky na trhu. Většina hodnotitelů vyzdvihovala hustotu sójové smetany. Oproti smetanám řidším stačí testovaný výrobek použít v menším množství, což je ekonomicky výhodné, na což nás upozornila Veronika.
Tři čtvrtě testujících se shodlo, že i chuťově převyšuje Provamel smetana většinu rostlinných smetan na trhu (obzvláště ovesnou či rýžovou). Jedinou „konkurencí“ jí prý může být smetana mandlová, která ale díky své specifické chuti nemá tak širokou paletu využití.
Za všechny ocitujme názory dvou účastnic spotřebitelského testování.
Andy: „Tato smetana má oproti jiným smetanám jemnější chuť (pokrm se nemusí tolik dochucovat kořením), lahodnější vůni a hlavně se nikdy v pokrmu nesrazí.
Pavlína: „Mám pocit, že je nesrovnatelná. Neznám sice ještě všechny rostlinné smetany, ale tahle u mě zatím vyhrála všechno. Je chuťově lepší než ovesná a po ochutnání rýžové šlehačky si myslím, že ani rýžová smetana mě tak nenadchne. Smetana na vaření z kravského mléka je řídká, prakticky jako voda a ani smetana ke šlehání (33%) není tak hustá jak tato. Z kravské smetany ke šlehání si nedovedu představit udělat cokoli na slaný způsob, z této určitě ano“.
Dvě z testujících dam ocenily nesrážení se v pokrmech, s čímž se potýkaly u jiných rostlinných smetan. Naopak paní Lucka nabádá k obezřetnosti při použití smetany v teplé kuchyni právě z důvodu možného srážení.
Tip: Možnému srážení se vyhneme, přidáme - li smetanu až na úplný závěr a pokrm již dále tepelně nezahříváme.
Lucka a Linda vyzývají k obezřetnosti při častém používání sójových výrobků. Obzvláště trpí – li konzument ABKM a nahrazuje živočišné produkty pouze sójovými, může jeho tělo vyhodnotit sójové bílkoviny jako další alergen vedle bílkovin mléčných. Proto je doporučováno sójové produkty střídat s jinými rostlinnými.