úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel I

Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel I

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

O spotřebitelská testování je mezi našimi čtenáři vždy velký zájem. A nebylo tomu jinak ani tentokráte. Možnost vyzkoušet si zdarma tuto rostlinnou smetanu vhodnou pro bezmléčnou i bezlepkovou dietu zaujala několikanásobně více lidí, než jsme byli schopni uspokojit.

Ze zájemců jsme vybrali pestrou skupinu jednotlivců i celých rodin, jejichž úkolem bylo připravit z Provamel smetany minimálně dva pokrmy, nafotit je a vložit do databáze receptů. Nezbytnou součástí testování bylo vyplnění dotazníku, s jehož závěrečnými výstupy vás v tomto článku seznámíme. Na úvod můžeme říci, že všichni testující byli velmi spokojeni a doporučili by Provamel sójovou smetanu vyzkoušet.

Testující – alergici i zájemci o zdravý životní styl

Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 24 osob. Gró tvořilo deset žen, které zodpovídaly za přípravu pokrmů a navrácení vyplněných dotazníků. Většina z nich zapojila do ochutnávek a hodnocení i své děti či partnery, díky čemuž stoupla relevantnost výsledků testování.

Nejčastějšími důvody, proč tento výrobek testující používají, příp. se ho rozhodli vyzkoušet, je alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a intolerance laktózy. Zmiňovaná byla i alergie na lepek, dodržování zásad makrobiotického stravování či zvědavost vyzkoušet něco nového.

 

Vynikající chuť a vůně, hustá konzistence

Úkolem testujících před samotnou přípravou pokrmů bylo zapojit své smysly - zrak, čich a samozřejmě i chuť, a popsat prvotní dojmy ze smetany. A výsledek? Popis barvy se u jednotlivců lišil – od bílé, smetanové, přes světle béžovou až k lehce našedlé. Podstatná je však shoda v tom, že všem přišla barva příjemná a vyhovující.

Velkým plusem této smetany je její hustá, krémová konzistence, která řadu testujících příjemně překvapila, neboť ji u výrobku s obsahem tuku 18 % neočekávali. Jana by konzistencí smetany Provamel přirovnala k vysokoprocentní smetaně kravské.

Vůně smetany je dle hodnotitelů velmi jemná, nevtíravá. Opakovaně zaznělo i „neutrální“, díky čemuž má tato smetana široké využití. Názor slečny Adély: „Vůně není žádná, což nám vyhovuje a zároveň nás to překvapuje, vzhledem k tomu, že se jedná o výrobek ze sóji, která je známá svou aromatičností“.

Chuť této smetany byla popsána jako vynikající, lahodná, smetanová, lehce oříšková, příjemně nasládlá, a to i bez přidání cukrů, což s povděkem kvitovala většina testujících.

Velmi pestré využití – sladké i slané pokrmy

Díky výše uvedeným senzorickým vlastnostem je škála použití tohoto výrobku velmi široká.

Jak říká Veronika: „Tato smetana se hodí do většiny pokrmů, které vyžadují jako přísadu klasickou smetanu. Pro mě osobně je naprosto výborná a nenahraditelná v krémových omáčkách a dezertech a stejně tak jako smetana do kávy“. V některých recepturách může nahradit i jogurt či rostlinné mléko.

Druhy pokrmů, do kterých je vhodné použít Provamel sójovou smetanu, včetně konkrétních receptů, které účastnice spotřebitelského testování vyzkoušely, jsou tyto:

 Kuře na indický způsobKuře na indický způsob

  • zjemnění příkrmů pro kojence a batolata
  • smetana do kávy

V druhé části článku se dozvíte další postřehy, srovnání s jinými rostlinnými smetanami a celkové hodnocení. Pokračujte zde.

 

 

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty