úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel I

Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel I

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

O spotřebitelská testování je mezi našimi čtenáři vždy velký zájem. A nebylo tomu jinak ani tentokráte. Možnost vyzkoušet si zdarma tuto rostlinnou smetanu vhodnou pro bezmléčnou i bezlepkovou dietu zaujala několikanásobně více lidí, než jsme byli schopni uspokojit.

Ze zájemců jsme vybrali pestrou skupinu jednotlivců i celých rodin, jejichž úkolem bylo připravit z Provamel smetany minimálně dva pokrmy, nafotit je a vložit do databáze receptů. Nezbytnou součástí testování bylo vyplnění dotazníku, s jehož závěrečnými výstupy vás v tomto článku seznámíme. Na úvod můžeme říci, že všichni testující byli velmi spokojeni a doporučili by Provamel sójovou smetanu vyzkoušet.

Testující – alergici i zájemci o zdravý životní styl

Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 24 osob. Gró tvořilo deset žen, které zodpovídaly za přípravu pokrmů a navrácení vyplněných dotazníků. Většina z nich zapojila do ochutnávek a hodnocení i své děti či partnery, díky čemuž stoupla relevantnost výsledků testování.

Nejčastějšími důvody, proč tento výrobek testující používají, příp. se ho rozhodli vyzkoušet, je alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a intolerance laktózy. Zmiňovaná byla i alergie na lepek, dodržování zásad makrobiotického stravování či zvědavost vyzkoušet něco nového.

 

Vynikající chuť a vůně, hustá konzistence

Úkolem testujících před samotnou přípravou pokrmů bylo zapojit své smysly - zrak, čich a samozřejmě i chuť, a popsat prvotní dojmy ze smetany. A výsledek? Popis barvy se u jednotlivců lišil – od bílé, smetanové, přes světle béžovou až k lehce našedlé. Podstatná je však shoda v tom, že všem přišla barva příjemná a vyhovující.

Velkým plusem této smetany je její hustá, krémová konzistence, která řadu testujících příjemně překvapila, neboť ji u výrobku s obsahem tuku 18 % neočekávali. Jana by konzistencí smetany Provamel přirovnala k vysokoprocentní smetaně kravské.

Vůně smetany je dle hodnotitelů velmi jemná, nevtíravá. Opakovaně zaznělo i „neutrální“, díky čemuž má tato smetana široké využití. Názor slečny Adély: „Vůně není žádná, což nám vyhovuje a zároveň nás to překvapuje, vzhledem k tomu, že se jedná o výrobek ze sóji, která je známá svou aromatičností“.

Chuť této smetany byla popsána jako vynikající, lahodná, smetanová, lehce oříšková, příjemně nasládlá, a to i bez přidání cukrů, což s povděkem kvitovala většina testujících.

Velmi pestré využití – sladké i slané pokrmy

Díky výše uvedeným senzorickým vlastnostem je škála použití tohoto výrobku velmi široká.

Jak říká Veronika: „Tato smetana se hodí do většiny pokrmů, které vyžadují jako přísadu klasickou smetanu. Pro mě osobně je naprosto výborná a nenahraditelná v krémových omáčkách a dezertech a stejně tak jako smetana do kávy“. V některých recepturách může nahradit i jogurt či rostlinné mléko.

Druhy pokrmů, do kterých je vhodné použít Provamel sójovou smetanu, včetně konkrétních receptů, které účastnice spotřebitelského testování vyzkoušely, jsou tyto:

 Kuře na indický způsobKuře na indický způsob

  • zjemnění příkrmů pro kojence a batolata
  • smetana do kávy

V druhé části článku se dozvíte další postřehy, srovnání s jinými rostlinnými smetanami a celkové hodnocení. Pokračujte zde.

 

 

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty